:: mereka Terhebat ::

::MEREKA SANGAT HEBAT::

Saturday, April 4, 2009

5 perkara penting Lam hidup..

أشياء كلنا نريدها و نحاول الحصول عليها
daripada bacaan arab yang ana dapat, ewah wah, berana-ana kan..hee abb ape? nanti laa ana bgtau nape nak cakap ana pulak..hehehe malu2..
lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha utk mendapatkannya

وجه جميل: wajah yang cantik

فلوس بالملاين : duit yang banyak



صحة قوية : kesihatan yang baik


اولاد شاطرين وفالحين مثلنا : anak2 yg cerdik dan berjaya
نوم عميق من دون مهدئات و أدوية : tidur yang nenyak tanpa ganguan
so solat la lima waktu kalau cukup solat jiwa aman semua yg kita nak pasti dpat sbb solat laa paling penting lam hidup walaupon ada lagi lima benda yg kita pentingkan..
*dah buang hadis sbb ianya palsu. maaf sbb tak cari sumber terlebih dahulu sblum post entry tu,sbb terbaca terus post..
alamak.. masa tgh2 edit ni da terdelate dah gambo2 yg sebelum ni.. n malas nak upload lagi coz esok ada exam.. bagi tidak menimbulkan spekulasi, maafkan hamba kiranya menimbulkan perbalahan berkenaan hadis yg sebelum ini hamba siarkan. sesungguhnya ia pengajaran buat hamba.. terima kasih abg mie sbb tolong cari sumber.. salam...

9 comments:

The Guy said...

is is is...w w w w sungguh! ehe..

eyena said...

hehe amboi2 sempat lagi tu kata kat kita tu, x x x x sungguh..haha

uchiha ct-k said...

c c c c c c c c c sungguh.....
(x phm pun amende tuh...haha....)

anak2 buah u sume cumeyl cumeyl ler....

nk cubit pipi yg u dokong tu smpai die nangis leh?

hehe

eyena said...

hehe..t t t t sungguh laa ct-k ni..hehehe.. (aku pon tak pahan amende) hehehe.. biasa laa ank buah comey tgk mak saudaranye laa.hehe alahai u cubit laa nanti kak i yg ayu tu mareh tak tau laa..haha

Anonymous said...

Mu buat dengan yang bang die buat sama ler.. itu menunjukkan mu seorang BTKK yang sebenar-benar asli

eyena said...

hehe..bagus laa itu menunjukkan kita saling bersetuju antara satu sama lain.. hehe tp dalam hal BTKK sejati, abg die yg lebih sejati laa..hahaha

Suhaimi Ahmad said...

Salam Na,

Ni jawapan soal jawab dari panel islamweb online......

Soalan:

Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh:
Dijauhkan cahaya muka yang bersinar..

Zuhur:
Rezekinya tidak diberkati..

Asar:
Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan..

Maghrib:
Tidak dihormati oleh anak-anaknya.

Isya’:
Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya..

P/S: Minta tolong nilaikan. Kalau boleh sertakan beberapa balasan bagi mereka yang meninggalkan solat dari hadith-hadith sahih. Terima kasih.

Jawapan:
بسم الله
والصلاة واالسلام على رسول الله وبعد

Berikut adalah jawapan daripada Markaz Fatwa di bawah kelolaan Dr Abdullah Faqeh

Selepas kajian yang lama terhadap sumber-sumber hadis, kami tidak menjumpai asal bagi hadis tersebut. Memadai untuk menakutkan orang daripada meninggalkan sembahyang dengan firman Allah dalam al-Quran:

فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيّاً.

ertinya: Maka datanglah sesudah mereka, pengganti yang meninggalkan solat dan mengikut hawa nafsunya, maka mereka kelak akan menemui kesesatan. (Maryam: 59).

فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ الَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ سَاهُونَ
ertinya: Kecelakaanlah bagi orang yang solat, iaitu orang yang lalai daripada solatnya. (Al-Ma’un: 4-5).

sabda Nabi SAW;

من ترك صلاة العصر فقد حبط عمله

ertinya: Siapa meninggalkan solat Asar, maka gugurlah amalannya. HR Bukhari (no: 528).

Link asal bahasa arab, tentu mu lebih faham.

Link :
http://www.islamweb.net.qa/ver2/Fatwa/ShowFatwa.php?lang=A&Id=33458&Option=FatwaId

Kalau salah tolong betulkan

The Guy said...

solat itu tiang agama..
lebih elok solat kerana sifat taqwa dan taqarrub..daripada solat kerana takutkan sesuatu yang tidak ada nas padanya..
dan diingatkan bahawa meninggalkan solat juga merupakan tanda fasiq bagi seseorang..

eyena said...

ahaii.. betul tu..hehe yg penting solat..hahai pasal hadis tu silap minta maaf laa. cuma bila terbaca n ada cakap pasal kepentingan solat terus rasa berfaedah. tak terfikir pasal tersalah tu. semoga dijauhkan dari dilaknat krn perbuatn yg tak sengaja tu. nauzubillahi minzalik..