:: mereka Terhebat ::

::MEREKA SANGAT HEBAT::

Monday, August 30, 2010

Merdeka.. merdeka..!!! Mikro teaching dah habis..

huh.. salam semua.. ahaii hari ni berlakunya mikro teaching dalam hidupku.. ahaii nak kata aku ni baru 1st time mengajar, tak jugak, aku dah banyak kali gak buat pembentangan.. tapi hari ni aku mati akal plak laa.. eee tak puas hati ja rasa.. adoii kisahnye semua camni..

jam dah pukul 3: 15 petang, jam 3: 30 petang akan ada kelas mikro teaching.. berdebar2 jugak kerna minggu ni aku berpewatakkan sebagai ustazah.. layakkah aku? persoalan yg sering membuat aku hilang keyakinan diri memikirkan bahwa banyak lagi perkara yang perlu aku dalami supaya aku benar2 bersedia sebagai seorang guru...

aku kemudian bersiap untuk ke kelas. entah kenapa debaran di dada semakin kuat dan kencang..ya Allah nak mengajar pon kena berdebar ker? huhu

usai bersiap dan mengenakan tudung, aku bergegas turun ke tempat parking motosikal.. suasana agak suram ketika itu, hujan sudah rintik2.. aku pantas meletakan barang2 ABM (alat bantu mengajar) yang akan aku guna hari ini ke dalam raga motosikal..dan dengan pantas juga aku hidupkan enjin moto kesayanganku itu.. lalu aku memecut laju menuju ke Akademi Pengajian Islam UM..

hujan makin lebat pula setibanya aku di atas bukit cinta.. adu sudahlah motosikal itu bergerak perlahan dek mendaki bukit.. baju yang kering kini sudah dibasahi air hujan.. semakin menghampiri fakulti yang aku tuju, semakin lebat hujan dan airnya mencurah2 turun membasahi aku.. membasahi beg laptopku.. membasahi ABM yang aku bawa.. ya Allah tak sampai 1 minit aku sudah lencun.. basah..!!

nak2 aku pulang ke kolej untuk menukar baju, akan tetapi aku akan mengajar hari ini, maka hasrat itu aku lupakan.. dalam keadaan tidak selesa kerana kebasahan, aku gagahi juga sesi pengajaran.. sebelum itu sahabatku berpesan:

"weh jangan cakap cam KL sangat, tak sedap dengar.. emm tapi ikot mu laa jd diri sendiri pon takpa.."

aku dah muka bercelaru dalam fikiran.. camne aku nak cakap ni eh. nak kena control ker? aku jadi diri sendiri? diri sendiri aku tu macam mana? arghhhh dah mula kalut, takut, tak yakin tambah tak selesa sangsung dengan basah kuyup..sejuk menggigil..tapi demi nak jadi ustazah hari ini, aku gagahi juga..

natijahnya, aku kurang bercakap, aku tak yakin, aku buat set induksi yang tak berjaya.. arghhh start dar situ semua benda jadi spoi..huhu..tak jadi macam yang aku rancang..aku risau, aku tak yakin, aku tercari2 macam mana diri aku?? macam mana aku perlu jadi?????

aku salahkan diri aku 100% sebab aku tak mampu hadapi konflik diri di saat terakhir.. saat2 aku jadi seorang ustazah.. saat2 aku dinilai sebagai seorang pendidik. berjayakah aku??

"ok weh ko ngajar.. aku suka..best..cuma ko nampak cam diam sikit, tak cam selalu.."

"ko gugup ker? nape ko nampak cam orang lain?"

"nak pinjam RP ko laa nak photostat.. bagus langkah ko.."

biar betul.. rasa cam kena perli.. huhu sebab aku tak puas hati sangat2.. aku tak dapat bentang macam mana yang aku bayangkan.. aduh..

"mu jadi diri mu.."

terngiyang2 perkataan itu di telingaku.. jadi diri sendiri tu macam mana??? arghhh fikir banayk2 aku gagal akhirnya menunjukkan yg terbaik.. aku sendiri yang rasa gagal.. dan pensyarah yang mengajar turut memberi komen,

"ustazah spoi pada set induksi sebab tu ustazah nampak spoi sampai last.."

huhu aku tak tahu laa nak wat camne..tapi belajar mesti dri kesalahan..cuma menyesal sebab tak pandi imbangkan emosi dan pemikiran sahaja.. seharusnya apabila di tegur pada saat2 terakhir aku tidak mengubah starategi dan kaedah cara percakapan aku.. aku patotnya tak control atau takot.. aku mesti tunjukkan diri aku boleh.. huhu

begitulah.. aku tahu ada yang memang merasakan pengajaran aku tadi ok..takde masalah.. tapi sebagai orang yang mengajar ni rasa mcm tak sampai jer sesuatu yg aku nak sampaikan..

kesimpulannya persediaan diri guru amatlah penting ketika proses pengajaran dan pembelajaran.. rancangan pengajaran sahaja tidak cukup untuk menunjukkan guru itu seorang yang berjaya.. guru mesti selesa dengan persekitaran dan keadaan.. basah lencun, sejuk, perlu di hapuskan supaya tiada faktor penghalang untuk guru menjadi aktif dan bertenanga..

bila terima kritikan atau cadangan supaya mengubah aksi atau rancangan di saat22 terakhir, jangan pedulikan sangat.. teruskan seperti yg kita dah rancang sebab itu pasti jadi yang lebih baik berbanding dengan benda yang on the spot.. be your self.. bukan nak kenal diri di saat2 mengajar tapi kena kenal diri sebelum jadi pengajar..

iktibar dan panduan.. belajar dari kesilapan yang tak mungkin aku ulangi..huhuhuhu.. kalau laa di takdirkan aku dapat A mikro teaching ni, aku akan bagi hadiah kat ustaz.. itu nazarku.. huuu macam2.. hidup2..hee salam..

Sunday, August 29, 2010

alangkah indahnyaaa...

isk..aku sedang berehat2 di hujung minggu yang dah sampai penghujung ni.. esok kuliah akan bermula. aku kena mengajar pulak..ahai berdebar.. hmm dalam asyik menulis Rancangan Pengajaran, sambil mendengar radio.. tiba2 berkumandang lagu raya.. aisyah "pulanglah".. aduh tersentuh hati..

tak dapat aku bayangkan kalau di hari raya, hari mulia tu aku tidak bersama dengan orang2 yang aku sayangi.. terutamanya suamiku.. huhu.. semoga Allah memanjangkan jodoh kita dan kita tetap akn terus bersama.. ahaii tersentuhnya.. risau kalau2 hubby tinggal aku...huk huk...

aku rindu kat hubby.. dah 2 minggu tak jumpa hubby ni..ahai.. walaupon macam baru jew 2 minggu tu bagi aku macam 2 tahun tau.. tahan rindu pada suami.. Alhamdulillah rindu itu pada tempatnya.. itulah gurau rakan2ku.. ahaii.. tak sabar rasanya untuk bersama hubby hidup sebagai suami isteri dan tinggal bersama sebagai 1 keluarga..ada anak2 juga.. hee takpe sekarang jauh2 satu hari nanti pasti bersama kan..eheee



rindunya.. aku hantar 1 sms pada suami.. bunyinya begini

" abang.. rindu laa.."

tak sampai seminit suamiku dah call.. hehe dia pon rindu jugak..ewah2.. lau tak aku syok sendiri laa jawabnyee..ekekeee.. huhu alangkah indahnya bila cinta yang selam ini terpendam dapat aku zahirkan khas buat suamiku sayang.. hee

banyak betul cabaran dan dugaan dalam melayari hidup sebagai suami isteri.. Alhamdulillah dapat kami tempuhinya.. semua berkat mak ayah yang tak pernah lekang mendoakan kebahagiaan buat kami.. (^_^)

sayangnyeeeeeeeeeeeeeeee....



ala2 penembak burung giteww..hehe kami rasakan kami ada banyak persamaan.. dia suka bergambar sama macam aku, dia suka ketawa, dia kelakar, dia pemimpinku.. semua ciri2 lelaki idamanku ada padanya.. dia suamiku.. ahai.. jiwang lak..hee

ok laa kawan2 aku nak p meeting ni.. huu lain kali aku berjiwang2 lagi eh.. tata..

nota kaki : alangkah indahnya kan.. hihi

Saturday, August 28, 2010

siap pon design wall baru..

yoyoo.. bertemu kembali dalam rancangan post post.hehe eh silap..memula kena bagi salam dulu kan.. eheh..
assalamualaikum kawan2.. aku dah siap design tau..aku  ni kalau dah mula main photoshop aku mmg tak buat kerja lain dah..hihi..


"sebuah gambar itu dapat di tafsirkan dengan berjuta2 makna" 

aku suka dengan kata2 ni..hee.. tak sabar rasanya nak balik berhari raya di kampung halaman tercinta.. dan pastinya lagi tak sabar bila nak sambut dengan suami tersayang..hehe first time tu nak sambut hari raya bersama.. ewaah ala2 macam pengantin baru lagi plak kan..hehe

sure laa dapat di kategorikan sebagai pengantin lagi sebab bulan depan wedding aku kat umah mentua..hee insyaAllah 25 SEPTEMBER 2010.. jemput2 laa datang kepada yang berdekatan dan berkelapangan..ahaii..


sejak2 kahwin ni aku selalu balik ke kampung bila hujung minggu.. minggu ni aku tak balik..so aku dating ngan blog ni..hehe actually aku kena mengajar isnin ni.. aduhai mikro teaching.. takot sangat2 sebab risau nanti dalam penilaian aku mengajar tak best..huuu

tapi dalam masa yang sama aku tak sabar nak mengajar sebab aku tak sabar2 nak jadi cikgu.. pekerjaan yang mulia.. aku nak bantu anak2 murid aku yang perlukan bantuan aku..aku nak didik mereka supaya mereka terpandu dengan agama dalam kehidupan mereka..

ahaii.. tinggal 1 sem lagi insyaAllah aku akan tamat juga ijazah sarjana muda.. mahu rasanya untuk menyambung ke peringkat sarjana.. ada master.. tapi sebelum tu aku nak cari pengalaman dengan pelajar2..baru boleh ada idea nak master dalam bahagian apa..

kalau boleh nak sangat sambung lam hal pendididkan.. sebab aku tengok kat university aku sekarang ni tak ramai pensyarah2 kat pendidikan..sampai terpaksa cari pensyarah luar..haa isu pendidikan sekarang ni pon di persoalkan..sebbnya?? yaa terdapat banyak masalah yang dikaitkan dengan sistem pendidikan itu sendiri..

ya Allah semoga usaha aku selama ini di berkati..semoga aku dapat menjadi guru terbaik.. itu cita2 aku sejak aku berumur 10 tahun..sebab aku tengok semua kakak2 dn abang2 aku jadi cikgu..maka aku pon bersemangat nak jadi guru jugak..

kakak aku kata cikgu ni sentiasa muda..

"cik gu, sampai tua pon orang panggil kita cik..hehe"

itulah gurau kak yam..dia adalah antara kakak yang menjadi teladan padaku..selalu balik kampung jumpa ayah yang dah tua..kak yam ambik berat pasal adik2.. aku rasa macam di beri perhatian dan di fahami jer..mybe sebab kak yam pon ada anak yang sebaya2 aku..hee pape pon kak yam sangat sporting.. (^_^)

eheh lau kak yam baca mesti aku malu sampai tebal muka..hehehe.. well jom layan gambo2 pusing2 kat UM ni..ahaii..


cun melecun..hehe



university kesayangan ku..chewah..!!




zaman remaja.. remajakah aku??? hehe walaupon dah kawin tp still nampak usia belasan tahun kan muka aku..hehehe mcm budak tingkatan 5 kan..hahaha perasan dah..haha

opss dah banyak plak membebel.. hari ni aku buka puasa dengan roommate aku..syada.. makan telur rebus jer kami..isk2.. tapi thanks to syada yang selalu tapaukan sahur untuk aku..hee to syada...:


"aku ni bab bangun tengah2 malam aku lemah sikit weh..ahaii"

ok laa aku nak study plak.. then buka "muka buku"..hehe salam..

nota kaki: syada, sorry sebab tak bg galakkan kat mu makan tomyam..hihii.. aduhaii

Friday, August 27, 2010

lama kiranya..

salam.. ahai rindu rasa hati kat blog yang da semkin usang dan bersawang ni.. tapi dalam menegembara aku kadang2 mengintai2 di sini dan aku tahu ada yang masih setia datang berkunjung.. cuma aku sahaja yang sudah malas untuk menulis..kenapa? entahlah..

aku minat dalam penulisan, walaupun aku tahu tulisan yang aku hasilkan bukanlah tulisan yang indah, seindah tulisan yang termaktub di dalm novel-novel atau buku pujangga.. tapi aku mahu menulis juga. tulisan dari hati.. itulah yang aku hasilkan selama aku di blog ini..

apabila mood aku gembira, selalunya karya aku santai dan bersahaja, adakala idea kelakar dan gila-gila datang tiba2 untuk aku coretkan di sini.. namun tak selamnya mood itu sekata.. sampai masa aku bersedih atau berduka, pasti post yang aku taip agak menghibakan diriku..

lumrahlah.. rupanya tulisanku ini adalah mengikut naluri hatiku.. menulis dari hati.. aku tidak tahu siapa yang suka membaca atau yang tidak suka menerima tulisan aku.. yang penting aku sekadar meluahkan di sini apa yang tersirat di hati..

nak berterus terang dengan seseorang tentang perasaan hati ni susah.. sebab mungkin orang tu akan salah faham dengan maksud cerita yang kita nak sampaikan.. jadi lebih baik aku menulis sahaja.. sebab bila aku tulis, aku rasa ringan.. rasa seolah-olah aku sedang meluahkan perasaan pada yang memberi perhatian..

haha apa yang aku merepek ni ye? tengok..!! awal tadi mood aku agak mendatar.. tapi sekarang aku dah mula rasa lucu dengan diriku. sebab rasa cam cakap sorang2 jer.. haha.. well itulah kelebilah menjadi seorang penulis..

sebelum ni aku sangat suka menulis.. boleh dikatakan setiap bulan, bahkan setiap hari.. pasti ada post..tapi sejak ada facebook, jadi malas pula nak menaip.. nak kongsi apa2 facebook ada.. then nanti ramai yg akan komen dan bagi pendapat.. berbeza dengan blog..

akan tetapi karangan2 di blog lebih anjal.. aku boleh meletakkan cerita pada sebuh gambar dan aku dapat kaitkan ia sebagai sebuah kisah, realiti atau fantasi.. dalam blog ni aku dapat corakan warna-warna yang aku mahu.. indahnya..! ya aku nak mula aktif balik laa..hehe

kejab lagi aku nak tukar layout tau.. hehe hope dengan layout yang baru akan menambahkan semangat aku untuk datang dan datang dan terus datang ke rumah nombor dua aku ni. aku nak cuci2 blog ni dan hias elok2 supaya ianya tidak jadi rumah usang lagi... yeeeeey..!!

tanda tanya: (?) apakah ini hanya hangat2 taik ayam?? huuuu

Sunday, July 18, 2010

Hadapi Hidup Ini Apa Adanya!

salam.. dalam menjelajah msg2 di inbox.. terbaca msg ini dan sesuai kiranya aku tintakan kembali di blog ini.. sekadar berkongsi..

Disunting dari buku La Tahzan karya Dr. ‘Aidh al-Qarni

Dunia ini adalah panggung sandiwara, ceritanya mudah berubah. Begitulah sebuah syair lagu yang sedikitnya bisa mewakili keadaan ini. Kondisi dunia penuh dengan kenikmatan, penuh rupa, melenakan, banyak pilihan, banyak warna. Semuanya ini bercampur baur dengan kecemasan, kesulitan, dan berbagai penderitaan hidup.
Kita tidak akan pernah menemukan seorang ayah, ibu, isteri, suami, adik, kakak, kawan, sahabat, pekerjaan yang padanya tidak terdapat kesulitan. Justru kadangkala pada setiap hal itu terdapat sesuatu yang buruk dan benar-benar tidak anda sukai. Maka dari itu, padamkanlah panasnya keburukan pada setiap hal itu dengan dinginnya kebaikan yang ada padanya. Itu kalau anda ingin selamat dengan adil dan bijaksana. Pasalnya, betapapun setiap luka ada harganya.

Allah memang menghendaki dunia ini sebagai tempat bertemunya dua hal yang saling berlawanan, dua jenis yang saling bertolak belakang, dua kubu yang saling berseberangan, dan dua pendapat yang saling bertentangan. Yakni, yang baik dengan yang buruk, kebaikan dengan kerosakan, kebahagiaan dengan kesedihan. Dan setelah itu, allah akan mengumpulkan semua yang baik di syurga. Adapun yang buruk, kerosakan dan kesedihan akan dikumpulkan di neraka. Ada hadith yang di mafhumkan..

“Dunia ini terlaknat, dan terlaknat semua yang ada di dalamnya, kecuali dzikir kepada Allah dan semua yang berkaitan dengannya, seorang yang ‘alim dan seorang yang belajar.”

Maka jalanilah hidup ini sesuai dengan kenyataan yang ada. Jangan larut dalam khayalan. Dan, jangan pernah menerawang ke alam imajinasi. Hadapi kehidupan ini apa adanya; kendalikan jiwa anda untuk dapat menerima dan menikmatinya! Bagaimanapun, tidak mungkin semua teman tulus kepada anda dan semua perkara sempurna di mata anda. Sebab, ketulusan dan kesempurnaan itu cirri dan sifat kehidupan dunia.
Bila kita merapatkan barisan, menyatukan langkah, saling memaafkan dan berdamai kembali, mengambil hal-hal yang mudah kita lakukan, meninggalkan hal-hal yang menyulitkan, meluruskan langkah, dan mengesampingkan berbagai hal yang mengganggu pasti terasa sempurna hidup ini.

Seperti sebuah syair lagu:

Ketika mimpimu yang begitu indah, tak pernah terwujud, ya sudahlah
Saat kau berlari mengejar anganmu, dan tak pernah sampai, ya sudahlah


Coz everything is gonna be okey..!!

Tanda tanya (?): apakah kita mampu bertolak ansur dan memaafkan untuk mendapatkan kedamaian??

Tuesday, July 13, 2010

::.kali pertama menyambut birthday sebagai isteri..::

20 Jun 2010..

Perasaan tak sabar telah menyelubungi diriku. aku tak sabar2 lagi menanti 29 Jun. Itu adalah tarikh lahirku.. tak sabar rasanya untuk menyambut saat itu bersama suami tercinta.. untuk kali pertamanya akan aku sambut tarikh tersebut sebagai seorang isteri..

22 Jun 2010..

aku: "abang, lagi 7 hari lagi birthday ayang.." 

aku bersuara kepada suamiku dalam nada penuh keriangan.. sungguh tak sabar menanti suprise dari suami tercinta.. rasa mengada2 pula sebab mengingatkan tarikh tersebut.. tapi hatiku benar2 teruja untuk menyambutnya kali pertama sebagai seorang isteri..

dia: "takpa abang tak lupa aih.. ayang tido laa dulu abang nak baca sikit maklumat pasal banci ni.. minggu depan turn abang nak kena bagi taklimat kat pembanci.."

Suamiku bekerja sementara sebagai penyelia pembanci.. sebelum dia konvo bulan 8 akan datang dan sebelum dia diterima sebagai pekerja tetap dalam pejabat kerajaan, begitu rajin dia berusaha mencari rezeki demi menanggung diriku.. Siangnya, jika ada kelapangan dia menolong ibuku berkebun dan menoreh.. teruja  aku terhadap suamiku.. walaupon dia orang bandar, tapi dia kelihatan biasa dengan keadaan dan suasana di kampungku.. malah dia suka tinggal di kampung.. alhamdulillah.. bertuah kerna cara kehidupan aku di kampung diterima baik oleh suamiku...

dia: "Yang.. fikir apa tu? tido laa.. kesian sayang dan jam 1 ni.."

aku: "ayang tunggu abang.."

dia: "manjenyaa.."

27 Jun 2010..

Dari hari ke sehari aku menyediakan makan pakai suamiku.. dan aku sunyi dari jam 8 pagi sampai 5 petang.. mana taknya, suamiku sibuk bekerja, sudahlah takda cuti.. terasa nak ada banyak masa bersama.. maklum saja cuti semester aku pon sudah nak sampai ke penghujung.. aku akan pulang ke Universiti dan pastinya kami akan terpisah berbatu-batu jaraknya..

kadang2 aku hilangkan bosanku dengan mengemas, mencuba resepi baru dan aku akan seterika semua baju2 yang akan suamiku pakai untuk ke pejabat untuk seminggu.. 

dia: "nape ayang susah2 buat semua ni untuk abang.. tak payah laa abang tak suka menyusahkan ayang.."

aku: "abang tak suka ke ayang seterika baju ni? eleleee.. abang suka sebenarnya kan..? haha.."

dia: "abang takut abang smart sangat nanti ramai plak yang terpikat ayang gak susah.."

dush..!!! dush..!!! nah.. aku cubit2, aku piat2 dia sampai dia suruh aku berhenti..

aku: "haaa jangan nak gatai.. sape berani jadi madu ayang, lawan dulu ngan ayang sape yang lebih sayangkan abang.."

dia: "amboiii melawak je pon dah sampai nak bukak silat dah ka.. hahaha..sayanglah satu2nya isteri pertama abang.."

aku: "apa abang cakap????!! isteri pertama..??!! ada lagi ke nak tambah jadi 2 hah????!! eeeeeeeeeeeee..."

suamiku memang suka menyakat dan buat aku jadi tak senang duduk dengan statementnya..! cis..cari pasal..

dia: "alalaaaa jangan laa merajuk.. abang gurau laa.. takda yang lain aih ayang sorang je yang abang sayang, cinta, semua laa.. eleleeee..merajuk laa nanti cepat tua..hahahaha"

aku: "eeeeeeeee geram..grrrrrr....!!"

dia: "geram kat ayang jugak... hahahaha..dah jom tido..esok abang kejut ayang subuh kalau abang terjaga dulu.. tapi kalau ayang sedar dulu kejutkan abang taw.. cam biasa laa..hahaha mesti ayang yang akan kejut abang kan..hahaha.. "

28 Jun 2010

dia: "bangun2..!! ayang... hahahahaha... bangun dah subuh.. hahaha.."

suamiku telah lebih awal bangun untuk solat subuh pada pagi itu..yang hairannya kenapa dia ceria sangat..mimpi apakah dia malam tadi..

aku: "err napa abang gelak2 ni.."

dia: "tau tak malam tadi masa tido kan ayang cakap ngan abang..hahahhaa"

aku: "errr cakap? cakap apa.. bila..?"

dia: "aiikk takkan buat2 tak ingat kot..dalam pukul 3 camtu?"

aku: "err.. mana ada cakap apa2, tipu laa abang ni..!"

dia: "hahaha tau tak abang tanya ayang, balai polis warna apa.. hahaha ayang tau ayang jawab apa?"

aku: "hah? jawab apa? adeeh.."

dia: "ayang cakap balai polis warna pink..hahahaha..."

aku: "hahahaha.. tipu..hahahaha tak sedar pon..hahahaa..."

begitulah setiap hari mesti penuh dengan gelak ketawa.. lebih kurang jam 8 setelah sarapan bersama ,suamiku akan keluar untuk ke pejabat..tinggallah aku sendiri..

Malam nanti jam 12 akan jadi 29 Jun..ia adalah tarikh birthday aku.. aduhai rasa tak sabar sangat2 laa.. agak2 mesti ada suprise dari hubby.. isk.. ape yer.. aku asyik tertanya2 lam hati..kadang2 tersenyum sorang2.. isk nape aku excited sangat eh?

Tapi jam dah 6 petang, suami tak pulang2 pon dari kerja.. risau rasa hati..selalu jam 5 dah sampai rumah.. macam2 terlintas di fikiran.. tiba2 air mata berlinang.. aku tak sanggup menanti tanpa ada khabar..aku takut.. takut hubby jadi apa2 di jalan.. aku risau.. aku menangis sendiri.. dah call tapi dia tak jawab..kenapa???!!

jam 6:30 petang aku keluar rumah dan menunggu di halaman.. senja sudah menampakkan bahawa akan tiba kedatangan malam sebentar lagi.. tapi suamiku tak pulang2 lagi..resah entah bagaimana tidak dapat aku khabarkan dengan kata2..

jam 6:45 petang menyusur sebuah kereta kancil.. aku begitu kenal kereta itu.. aku menghela nafas lega.. dia dah pulang! melompat2 aku.. macam kanak2 plak..adusss..

sebaik saja dia menghentikan enjin kereta.. 

aku: "abang ni.. nape balik lambat.. call pon tak angkat.. risau tau.."

dia: "alaa abang ada meeting tadi laa sayang.. sorry.."

aku: "abang jangan wat camni lagi ayang risau.. ayang takot.."

dia: "takut apa sayang.."

aku: "err.. "

tiba2 aku tersembam di dadanya dan aku menangis teresak2.. entah kenapa dan mengapa aku pon tak tahu..

dia: "jangan risau laa abang selamat ja ni.. aii ayang sayang abang eh.."

hubby memeluk aku erat.. aku tidak berkata apa.. hanya linangan air mata yang mengalir.. 

dia: "jom masuk dalam rumah dah nak maghrib ni.. jangan nagis2 lagi.. isk2 manja sungguh.. haha.."

aku: "eeeeeeeee orang nangis dia gelak..eeeee cubit baru taw"

dia: "adeeh kalau macam ni lebam laa abang.. hahaha.."

****************

lagi beberapa minit akan tiba juga jam 12 dan akan bertukarlah tarikh menjadi 29 Jun..aku buat2 tak tahu tentang hal birthday aku tu.. sengaja.. konon2 nak dia ingat dan nak tengok reaksinya. dia kelihatan sedang sibuk dengan document2 pejabatnya. aku hanya berbaring sambil membaca  majalah. tepat jam 12:00 am..

dia: "sayang..!!! happy birthday..!!"

akhirnya.. aku dapat meraikan birthday pertama sebagai isteri.. perasaan ketika itu sungguh membahagiakan.. dan suamiku memberikan origami yang di buatnya sendiri.. origami berbentuk angsa..



aku: "terima kasih abang.."

******************

29 Jun 2010..

jam 3 petang suamiku pulang dari pejabat dan di bawa bersamanya kek yang sangat comel.. sungguh terharu dan suprise sangat2..



aku: "nape abang balik awal..?"

dia: "saja nak celebrate..happy birthday sayang.."

entah kali ke berapa ratusnya aku menerima ucapan itu dari suamiku.. berbunga rasa di hati..petang itu hubby membawa aku ronda2 naik motosikal kat kampung.. melihat pemandangan sawah.. macam dah lama tak luangkan waktu bersama sejak2 dia bekerja.. tapi hari ini.. indahnyaa...




kami ke tempat istimewa..di atas bukit yang sudah gondol.. menikmati kesegaran petang d sana.. sambil berdua berbual dan memandang kehijauan..sehinggalah mentari sudah mahu terbenam di ufuknya, kami pon pulang ke rumah..romantiknyaa..

Malam menjelma, hubby masak spaghetti.. yummy..!!!


***************

13 Julai 2010..

hari ini aku sudah di kolej meninggalkan orang yang aku cintai di kejauhan.. entah bila lagi akan bertemu. ingin aku balik setiap minggu..kenapa laa kedah jauh sangat dari KL.. aduhaii... cinta jarak jauh plak dengan kekasih halal.. isk..

dan aku buka kad ucapan birthday yang hubby baru bagi.. katanya sebelum birthday aku lagi dia dah beli tapi tak tahu nak tulis apa.. waktu aku sudah mahu berangkat ke KL, dia menghulurkan kad tersebut dan mahu aku membacanya di kolej.. 

kini apabila kad tersebut aku baca, rasa kerinduan menduga jiwaku.. terharu dan rasa dihargai.. terima kasih suamiku..

tanda tanya (?) : heheheee.. takde tanya apa2..heee

Sunday, June 20, 2010

sekolah itu macam manusia kan..

salam sejahtera.. aku di kampung sekarang ni.. sedang menaip dalam sebuah restoran.. satu2nya restoran yang ada wireless.. alhamdulillah makin maju juga tempat ni.. kalu dulu sini sebuah tempat terpencil, tapi kini segalanya sudah berubah.. sambil memerhatikan pemandangan sekolah kebangsaan, kanak2 riang berlari2 keluar dari pagar.. maklumlah jam sudah 4:30 petang, masa persekolahan pon dah tamat untuk hari ini..

satu ketika dulu aku pernah di sekolah kebangsaan itu.. teringat ketika aku masih memakai uniform sekolah.. istimewa bagi diriku kerana aku memakai baju bewarna biru.. lain dari kebanyaakkan pelajar.. yaa pengawas sekolah laa katakan.. haha... teringin nak balik zaman sekolah.. seronok..

pandangan aku alihkan pada pepohon pinang yang masih renek.. baru di tanam agaknya.. semakin cantik pula sekolah kebangsaan yang pernah menjadi sekolahku 15 tahun dahulu.. tampat aku belajar mengenal huruf dan nombor.. tempat aku dididik dan diasuh supaya menjadi manusia berguna.. terasa semakin jauh pula aku melangkah pergi dari sekolah itu.. sejak tamat darjah 6.. sejak aku keluar dari sekolah rendah itu.. semakin jauh aku merantau kini..

penat juga rasanya berjalan dalam tuntutan usia..aku teringin semula ke sekolah kebangsaan yang masih kuat berdiri indah kini dalam anak mataku.. cat baru yang di sapu pada dinding2 sekolah itu menambahkan kelainan padanya.. pohon2 bunga yang pelbagai dan serba sedikit fasiliti baru yang dibina membuatkan aku tercari2 bagaimana rupa sekolah tersebut ketika aku menuntut di situ dahulu..

orang berubah.. sekolah pon berubah.. dasarnya ia sekolah yang dulu tapi pemandangan yang aku lihat kini bagaikan ia sekolah yang baru.. begitu juga aku.. begitu juga manusia.. pada dasarnya kita adalah diri kita yang biasa, yang dulu.. yang pernah menjadi kanak2, remaja dan sedang merangkak ke usia dewasa malahan ke usia emas.. kita adalah kita pada pandangan sesetengan orang.. tapi kita adalah orang lain pada pandangan sesetengah yang lain.. 

berat mahu aku huraikan maksud yang ingin di sampai.. mungkin cara aku berfikir seperti falsafah yang terukir.. lain orang lain gaya.. apa yang utama di sini.. kita adalah manusia seperti bangunan yang di bina.. yang luaran adalah apa yang terzahir.. tapi yang dalaman tetap menjadi dasar kita untuk terus bergerak..

sekolah.. adalah sebuah sekolah.. 15 tahun kemudian, ia tetap sebuah sekolah walaupon di cat dengan warna yang lain dan di hiasi dengan bunga2 yang lain.. tapi ia tetap sebuah sekolah selagi ada pelajar dan murid serta pengajaran.. begitu manusia.. setelah 15 tahun pon, ia tetap seorang manusia yang menjadi dirinya.. yang dia sendiri corakkan.. walaupon ada sedikit perubahan pada zahirnya.. bentuk fizikalnya atau gaya berfikirnya, dia tetap dia.. dia tetap dirinya dan dia tidak akan menjadi orang lain...!

begitulah lumrah.. maka kenapa kita tidak dapat menerima orang lain sebagai dirinya? kenapa kita harus cepat melenting atau marah jika orang lain ada cara mereka sendiri? kenapa kita tak boleh bertolak ansur untuk menyelesaikan masalah atau perselisihan yang berlaku di sebabkan kita berbeza? semuanya kerana kita TIDAK MAMPU MENERIMA..!

kalau kita mahu orang lain menerima kita, pandangan, pendapat atau apa jua tentang diri kita kita perlu persiapan diri supaya kita juga mampu menerima orang lain terlebih dahulu.. barulah mudah nak hadapi masalah.. saling berbincang, bertolak ansur.. bukan fikir itu ini nak menang.. tapi fikir macam mana nak menangkan orang lain.. sebab PASTI orang lain juga akan fikir untuk menangkan kita!

contoh laa kalau kita mintak maaf, akui kesilapan.. orang yang lembut hati akan jugak mintak maaf dan sedar kesilapan.. bergaduh soal kesilapan, masing2 mengaku buat silap.. itukan bagus daripada bergaduh bila masing2 nak menang... itu aku cuba terapkan dalam diri aku.. hakikatnya cakap dengan lidah guna air liur memang mudah tapi nak buat tu faham2 laa.. sebab tu kita kena guna kaedah yang islam gariskan.. saling ingat mengingati.. kan indah kalau apa yang kita buat semuanya kerana ALLAH.. sedarlah.. 

aku mahu menyedarkan diriku.. sebab nak sedarkan orang lain. susah.. kenapa? sebab aku dagh bgtau sendiri, sekolah.. bangunan sekolah yang lain terdapat pelbagai sikap yang lain.. beribu pelajar dengan berjuta perangai.. begitu manusia.. jasad yang lain pasti takdirnya lain, sikapnya lain, perangainya, pendapatnya.. memang susah bila melihat kelainan.. masing2 tak dapat menerima..

kalau laa semua orang dapat melihat sekolah sebagai sebuah sekolah dan tak melihat perbezaan dengan sekolah yang lain kan bagus.. melihat pada persamaan.. manusia itu bahagianya bila dia mampu menahan sabar dan mencari persamaan antara satu sama lain.. juga manusia yang bahagia itu bila dia mampu memberi seadanya tanpa mengharap pemberian di balas.. dan kebahagiaan hakiki itu terletak pada hati yang sering menyebut nama Allah tatkala dia di uji dengan pelbagai kesakitan.. sakit yang zahir atau yang tersembunyi dalam hati.. Allah jua tempat kita kembali berserah setelah kita menilai nasib yang menimpa diri..

wallahualam..

heee bukan ceramah ke motivasi ke apa.. bukan nak ubah topik pasal sekolah tetiba jadi orang..haha tapi ini yang aku tintakan kini adalah apa yang terlintas.. tanpa aku sedari dah lama rasanya jariku menari di keybord ini.. belagak nak jadi pakar motivasi konon.. tapi harus aku perbaiki motivasi diri sendiri.. yaa aku mampu jadi pakar motivasi mengalahkan pakar2 motivasi di dunia.. tapi bukan untuk memotivasi orang lain.. untuk memotivasi dan muhasabah diri sendiri.. itu adalah yang terhebat bagiku..itulah pakar motivasi yang paling di yakini.. motivasi diri sendiri..!! hehehe.... dah boleh senyum dah..!!! berkesan woooo..... tak percaya cubalah..!

Friday, May 7, 2010

♪♫•*¨*•.¸,KEPADA KAWAN2 TERSAYANG.. RINDU LAA..¸.•*¨*•♫♪

Salam.. hohoii.. eh hahaii.. heh aku di sini sorang2 dalam bilik.. roommate aku dua2 da balik kampung. aku jew belum lagi.. tapi aku akan balik malam ni.. (7 MEI 2010) haha bestnyeee.. lagi 2 jam aku akan naik bus dan pulang.. detik2 terakhir di UM.. ahai.. aku da mula rasa rindu kat tempat ni.. kat kolej yang aku duduk ni.. sepanjang 3 tahun menuntut di UM ni akhirnya aku akan ke final year juga..

tapi kawan2 aku yang ambik ijazah 3 tahun jew nampaknya masing2 da berkemas2 dan bawak bali semua barang2.. yer laa mereka akan gred bulan 8 ni.. tahniah sangat2 kawan2.. aku jew masih student..eheh so aku nampak muda laa dari korang..heh..

tapi aku da mula rasa rindu kat kawan2 semua yang 1 batch dengan aku..da nak gred pon.. tinggal batch SMPI jew masih belajar nak jadi cikgu..hihi..aku takmo laa cakap banyak2 lam entry ni coz aku nak letak gambar banyak2.. nak simpan kat blog ni gambar kawan2 baik aku yang aku tengah rindu ni.. ahaii..layan jew la gambar2 ni tak sempat nak letak tajuk2 gambo da lewat nak kena siap nak balik kampung dah..

ni koleksi time birthday.. hee da rape tahun kita sambut sama2 kan..ahaii taun akan datang da takde cam gini..huhu rindunyaaa...

ni laa antara memori kita bersama sebagai sahabat..detik yang tak pernah aku lupa taw kawan2 aku rinduuuu sangat2..nak2 je masa kembali dan biar ia terhenti waktu kita bersama..huuh rindunyeee...!
aku gemok lor gambar lama2 ni..hahaha..


genting taun bila eh 2008 kan..aku pon da lupa..

arrr aku mcm oak lawak jew kalau ngan korang..haha






rindu kamu semua.. ekin.. yana.. nurul.. dila.. ida.. arrgghh semua2 laa..huhuhu..rindunyeeee weh aku doakan kamu semua dapat ijazah cemerlang da keje jgn lupa belanja aku.. aku akan rindu korang.. nak bersama korang sama cam saat dulu kala.. ada cerita tentang masa yang indah tentang kita saat kita berduka saat kita ketawa..eheh.. love u all my friend..

banyak gi gambar aku tak sempat upload..kalau ada masa nanti kita kenang kembali lagi yep kenangan2 kita.. ahaii..

p/s: korang pon ingat laa aku walau sesaat seorang insan yang pernah bersama korang.. ceeeh ala2 lagu pesanan buat kekasih giteww... lap u all.. sekali lagi.. rinduuuuuu... take care..tata

Friday, April 30, 2010

:: TUHAN BANTULAH AKU ::

Salam sejahtera.. hmm rasanya lama jugak aku tak menaip.. memang aku sudah berubah kah? atau aku sudah tidak seperti dulu? 

yaa.. itulah barangkali. perubahan yang aku sendiri tidak sedari.


semalam aku menatap potret2 yang sempat kakak iparku uploadkan.. satu per satu kenangan sewaktu aku remaja terungkit.. bermain2 di fikiran melayang2 sampai aku teringat saat aku masih kanak2..indah rasanya kira saat2 seperti itu berulang kembali. andai dapat ku undurkan putaran dunia.. ceeeh mcm lagu lak.. hmm..

sebenarnya aku tak tahu laa mcm mana nak luahkan.. buntunyaa.. ya Allah..

apakah aku kesal dengan perjalanan yang aku hadapi sekarang? 

tak jugak.. tidak..!!

tapi kenapa? kenapa aku mcm sedih jer nih? 

tah laa aku pon tak tahu kenapa.. bila wajah2 mak dan ayah terbayang mula laa aku rasa sayu.. bagaikan hidupku ini benar merunsingkan.. aku ingin bahagia.. bahagia.. bahagia..!!!!!

ahh lupakan aja.. aku tidak mahu terus berada dalam kerunsingan.. aku mahu tumpukan perhatian dengan pelajaran.. ada banyak lagi subjek yang bakal aku hadapi.. yaa sekarang minggu exam.. baru lepas 3 paper. masih ada 3 paper kat depan.. dekat2 pulak tu.. aaarrrghh tensennya!! tertekan laa.. 

sebab aku tak ready nak exam ke? 

; tak jugak.. 

jadi kenapa? 

; tah aku takde jawapan laa.. 

ada problem ngan sape? 

; tah aku tak tahu.. 

habis tu nape tensen2 mst ada sebab kan? 

; yer laa tapi takkan aku nak cakap semua benda kat sini kot?

hmm so.. aku memang tak dapat nak cakap apa2.. aku cuma ley diam2 aja..huhu aku tak suka laa diri aku yang mcm ni.. tak happy2 tak ceria2 tak itu tak ini.. banyak yang tidak.. arghhh.. aku rasa cam susah nak bertenang laa.. asyik2 time aku tenang je tup tup ada laa yang meragut ketenangan ni..

huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..!!!! mahu aku menjerit sekuat hati melepaskan segala kekusutan yang bersarang ni.. hmm mungkin bertambah kusut bila time2 exam gini kot.. or aku nak dtg bulan? haaa.. eeee aku takleh laa.. rasa lemah sangat2.. adoiii


hmmm ya Allah bantulah aku untuk bersabar dan menjadi tabah setabah tabahnya ya Allah.. janganlah engkau mengujiku yang aku tidak termampu sesungguhnya aku tidak kental dengan ujian2 yang datang bertalu2 tanpa henti begini.. ya Allah tabahkan aku bantulah aku ya Allah.. 

aku tidak mahu tergolong sebagai salah seorang dari mereka2 yang rugi. mengeluh dengan kehidupan! ya Allah alpanya aku.. aku senantiasa malu sendiri untuk berbicara.. sungguh tidak layak aku menyampaikan kerna aku sendiri terkapai2.. terkontang kanting.. ya Allah aku juga ingin berbahagia seperti orang lain yaa Allah.. 

hmm ya Allah bantulah aku ya Allah terus tabahkan hatiku biar apapon dugaan yang bakal aku tempuhi.. kerna engkau sahaja maha mengetahui ya Allah..senyuman yang bagaimana yang perlu aku beri lagi? sedang hati terus dilukai..


mungkin begitukah.. senyuman dalam tangisan.. habat aku belakon..!!!

Pernah hati ini terguris
Dengan fitnah dan tohmahan menghiris
Sehingga terasa diri ini hina
Kerana tiada siapa yang sudi membela

Kutabahkan hatiku harungi hidup
Biarpun tiada siapa yang menemani
Keseorangan aku di lautan sepi
Ditinggalkan mereka yang aku percayai

Namun ku tahu ada hikmahnya
Setiap segala yang menimpa diri
Kuserahkan segala padaMu Tuhan

Yang berkuasa jua mencipta
Kerana engkau MAha Mengetahui
SEgala apa yang terbuku di hati

Ya Allah tidakku terdaya lagi
Menahan dugaan yang mencabar ini
Terasa bagai noktah telah kutemui
Mengakhiri segala yang telah aku mulai

Ya Allah engkau lindungilah aku
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman
Agar tabahku menghadapi dugaan
Agar tidakku berhenti di pertengahan

Kini di sini aku berdiri
Bersama harapan yang tulus suci
Agar terbitlah kembali menteri pagi
Setelah malamku berkalut benci

tanda tanya: sampai bila ujian akan berakhir, apakah sampai nyawa juga berakhir?

Thursday, April 22, 2010

Sekolah Berkesan dari Perspektif Islam

fuiiyyo.. aku kali ni datang sebagai gaya cikgu yang nak terangkan tentang pelajaran sekolah berkesan dari perspektif islam.. hahaii ini adalah nota ringkas aku yang akan exam esok.. huu patotnya topik ni subjek tahun 4 nanti.. tapi aku yang terlebih bijak telah mengambilnya pada sem ini tatkala aku masih di tahun 3..

Tak apa, yg penting aku faham kan..bagi mereka yang bakal ambik subjek sekolah berkesan, mari2 baca ni sampai pening.. haha.. bagi yg tak ambik tu aku sarankan kalau nak baca baca laa tambah ilmu..tapi  nota aku ni lebih pada nota tangan aku lor yang aku reka formula nak ingat fakta.. hihihi..

**************
BAB 1  - CABARAN SEKOLAH BERKESAN

"jurutera berhadapan dangan benda mati, tetapi guru berhadapan dengan benda hidup yang belum tentu mudah dibentuk.."

Cabaran kritikal : **KYG
  1. Bagaimana membentuk kualiti sesebuah sekolah sehingga menjadi sekolah berkesan, 
  2. Bagaimana meyakinkan rakyat terhadap prestasi institusi pendidikan
  3. Bagaimana menghadapi era globalisasi dalam pendidikan
Cabaran  perlu diberi perhatian (KPT & KPM) : **MTK WIKAP

Manusia berkualiti,  Tadbir urus berkualiti, Kurikulum berkualiti, keWangan berkualiti, Insfrastruktur berkualiti, perKongsian berkualiti, pengAntarabangsaan berkualiti dan Budaya berkualiti.

BAB 2 - TRANSFORMASI PENDIDIKAN

"selalunya manusia sedar bila dia mendapat hasil"

Sebelum merdeka : sistem vanekular, selepas Merdeka : perancangan2 pendidikan dari 1957 - 2010 **malas nak taip byk sgt.. aku simpan lam otak jew eh..

BAB 3 - PERANCANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

"sesuatu yang dirancang bukan tindakkan satu pihak sahaja akan tetapi melibatkan semua barulah berjaya, bak pukulan kalau 1 jari sahaja yang bertindak apalah sangat, tapi kalau semua jari bersama digenggamkan untuk menumbuk kan lagi sakit kalu kena.."

Dasar-dasar Perancangan : **PPPPC
  1. dasar Pecah perintah (1786-1957)
  2. dasar memperkasakan Pendidikan kebangsaan (1957-1970)
  3. dasar memperkasakan Perpaduan kaum (1970-1990)
  4. dasar memperkasakan Pendidikan bertaraf dunia (1991-200)
  5. dasar melonjakkan keCemerlangan pendidikan ( 2001-2010)
Dari perspektif islam : ** Islam Hadhari, J-QAF, Maktab jadi institusi perguruan, Misi nasional

Islam Hadhari 10 prinsip :** IKRIEKH BAP

keImanan dan ketakwaan kepada Allah, Kerajaan yang adil dan beramanah, Rakyat yang berjiwa merdeka, penguasaan Ilmu, pembangunan Ekonomi seimbang, Kehidupan berkualiti, pembelaan Hak2 minoriti dan wanita, keutuhan Budaya, pemuliharaan Alam, kekuatan Pertahanan.


Misi Nasional (31 MAC 2006) : **SIKEP

meningkatkan..>>
Sosioekonomi, Institusi, Kualiti, Ekonomi, Pengetahuan.

 BAB 5 : KONSEP SEKOLAH BERKESAN

"berpijak dibumi yang nyata"

Teras pendidikan berkualiti tinggi : **HPPP

arah Haluan strategik, Pelan starategik, Perlaksanaan berkesan, Pemantauan berterusan.

BAB 6 : SEKOLAH BERKESAN DIAWALI OLEH PEMBAHARUAN PENDIDIKAN

"ingin melakukan perubahan bukanlah mudah kerna perubahan itu memerlukan masa dan tekad.."

Bukti :  **PPP

surah ar-ra'd ayat 11 >> "Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum itu merubah apa yang ada pada diri mereka"

Pepatah arab >> "man jadda wa jada" (siapa yang berusaha akan berhasil)

Pepatah barat >> "by work all thing increase and grow"

Perubahan menuju objektif >> pertumbuhan, mobilitas, expensi budaya.

BAB 7 : PROFILE SEKOLEH BERKESAN **DLFD
  1. arahan Department pendidikan Nasional Indonesia ** PPPPIKMM >> Pelajar, Prasarana, Profesionalitas, Pembelajaran, Iklim, Kurikulum, Masa, Manfaat.
  2. Lipsitz **PGLI >> Pelajar, Guru, keLembagaan, Ibubapa
  3. Fantini **PGKI >>  Pelajar, Guru, Kurikulum, Individu
  4. Darus & thomas **BIDAK KA >>  BIlik Darjah, Akademik, Kemajuan, Kualiti, Arahan guru.
BAB 8 : PROFILE PELAJAR SEKOLAH BERKESAN 
  1. The seatle Public School **BS AP ST >> Basic Skill, Academic Prestation, Systematic Teaching.
  2. Buchori, pelajar **DBM >> Dapat hidup, Bina kehidupan, Memuliakan kehidupan.
  3. UNESCO **KDLB >> learning to Know, Do, Live together, Be
BAB 9 : KEPIMPINAN SEKOLAH BERKESAN


"bimbinglah seseorang sehingga orang itu rasa terbimbing.."

model2 kepimpinan:
  1. Transfornasional _ sifat
  2. Transaksional _ hubungan
  3. Situasional _ keadaan
  4. Spiritual _ semangat
** ingat kat otak gak kretiria, kesan & aplikasi semua jenis kepimpinan tu..

BAB 10 : ISU-ISU SEKOLAH BERKESAN

perbezaan sekolah unggul & sekolah efektif / berkesan **pun da ingat dah.. hua hua.. nota orang malas..

************

BAB 11 : GUD LUCK MY SELF.. hehe habis dah lor..blink2 mataku ngan warna2 highlight.. hee tapi aku puas hati dapat buat nota seringkat dan padatnya.. haha padahal banyak penerangan aku skip kat nota ni.. haha nama pon nota ringkas kan kalau letak semua tu tak ringkas dah laa namanya.. kepada yg rasa cam tak paham sorry yaa aku just nak review jaa..

hubby kata review jaa kat blog tu coz tadi tak dpt review kat hubby.. line kat kampung tak clear..huu harap2 aku dapat jawab yang terbaik esok and aku ingat laa fakta2 ni..pening gak nak hafal perkataan2 yang banyak..haha tp aku suka! ok laa doakan dakuuuu... salam

tanda tanya (?) : isk, agak2 faham tak eh??

Tuesday, April 20, 2010

:: aku rela terus di uji..::

assalamuaikum.. aku datang lagi menebarkan tinta.. rasanya tiada apa yang hendak aku ceritakan.. aku mahu diam sahaja kerna diam itu lebih baik dari berbicara.. benarkah? yaa sebab makin banyak kita cakap nanti makin banyak terzahir sesuatu kesilapan.. hmm

aku jenis yang berterus terang. aku anggap sifat berterus terang adalah yang terbaik sebab mudah orang nak faham kita. tapi tanggapan aku tu salah juga, sebab makin kita berterus terang makin orang salah sangka pada kita. jadi? nak berterus terang ke tak? haa ini yang kita tak tahu ni..

tapi aku tetap akan terangkan jika aku pasti dengan berterus terang sesuatu masalah itu dapat selesai. namun hakikatnya banyak perkara yang tanpa aku sedari aku rahsiakan jauh di sanubari ini.. biarlah Allah sahaja tahu kerna yang tak molek tak semestinya molek kita nyatakan..

haa sekarang ni ombak lam hidup aku macam makin bergelombang. terumbang ambing aku menahan, alhamdulillah.. Allah masih memeliharaku, insyaAllah.. aku akan terus lalui dan aku tidak gentar dengan perjalanan ini.. doakan aku supaya terus tabah.. biarlah sakit yang aku rasa di dunia ini menjadi penawar aku di sana nanti.. ya rob.. teruskan aku dengan kekuatan yang kau anugerahkan padaku sehingga aku berjaya mengharungi hidup yang penuh liku..

************

eh lupakan saja apa yang melukakan hati.. teruskan sesuatu yang buat kita bahagia.. Allah itu sengaja menguji kita supaya kita sentiasa dekat denganNYA.. alhamdulillah.. aku gembira dengan onak duri yang aku rasa.. lebih selesa kiranya aku di uji dengan kesusahan daripada aku di uji dengan kesenangan..

mudah untuk kita hadapi ujian yang susah berbanding ujian yang senang.. sebab? kalau kita dapat kesenangan kita rasa yakin kita dapat tempuh, dalam kesenangan itu kita lama2 mungkin kita akan tergoda dan terleka dengan nikmat yang kita rasa.. akhirnya kita tertewas dengan ujian kesenangan tanpa kita sedari..

maka bersyukurlah apabila kita lalui duka dalam pasrah dan nestapa.. apabila kita diuji dengan kesusahan yang menindas.. biarkan ujian itu datang dan tempuhilah ia dengan penuh kekuatan.. kita akan makin dekat dengan Tuhan, insyaAllah.. kita mesti cuba insafi diri dan ujian ini akan membentuk diri kita supaya menjadi mukmin yang sejati.. insyaAllah..

"jadilah seperti wanita di zaman rasulullah, jadilah seperti rabiatul adawiyah, jadilah seperti saidatina khadijah.."

tuntutan tersebut terlalu tinggi untukku gapai.. kerna aku hanyalah wanita biasa di akhir zaman.. namun aku sudah menjadikan wanita2 yang agung itu sebagai teladan. siapa yang tidak mahu kesempurnaan.. hanya usaha yang kita lakukan, hanya tawakkal yang kita serahkan..tapi tidak dapat selamaya aku menandingi wanita2 suci yang Allah sayangi itu..aku sedar..

ya Allah, aku adalah hambaMu yang serba kekurangan.. hanya padaMu aku menumpang kekuatan.. seharum kasturi di syurgaMu sejauh langkahku dari kasturi itu.. ya robul izzati.. janganlah kau pesongkan hati hambaMu setelah kau beri hidayah. ya Allah..

aku ingin sekali menikmati rahmatMu di sana nanti ya Allah.. aku pasrah atas ujian2 yang kau beri padaku.. aku mahu menjadi salah seorang daripada wanita2 yang kau kasihi ya Allah.. sungguhpun aku tidak layak untuk itu, akanku pertahankan garis imanku yang kau anugerahkan ini ya Allah.. semoga aku terus di landasanMu ya rob..

***************

entahlah, saat ini aku begitu malu untuk berbicara.. tambahan untuk menasihati orang lain tentang perilaku dan adap dalam perbualan..aku sendiri banyak melakukan kesilapan, masakan aku mampu menasihati sedangkan aku lemah sendiri..

apapon peringatan yang aku tintakan ini banyaknya pada diriku.. aku tujukan pada diriku supaya aku terpandu dengan kata2ku sendiri.. sungguhpun dengan sesiapa sahaja kita bercakap, memelihara pertuturan amatlah penting.. kerana setiap kalimah yang kita tuturkan itu melambangkan adab dan budi kita..

Surah Al Ahzab (Ayat 70-71). Maksudnya:

“Wahai orang-orang yang beriman, takutlah akan Allah. Dan katakanlah kata-kata yang betul nescaya Allah akan menjadikan amalmu baik. Dan akan diampuni Nya dosa-dosa kamu.”

Surah Al Baqarah (Ayat 83). Maksudnya:

“Dan hendaklah kamu berkata kepada manusia itu dengan kata-kata yang baik (dengan kata-kata yang lembut dan tidak menyakitkan hati).”

islam memberi kebebasan kepada umatnya berbicara, berfikir dan mengutarakan pendapat asalkan tidak bercanggah dengan nilai dan peraturan yang ditetapkan, misalnya percakapan yang tidak sopan dan tidak manis didengar.

Hadis Riwayat Muslim:

“Dari Abu Hurairah r.a, bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda: Kedua-dua orang yang saling maki-memaki itu dosanya adalah atas orang yang memulai antara kedua-dua orang itu, sehingga yang dianiaya melanggar melebihi batas apa yang dikatakan oleh orang yang memulai tadi.”

Hadis Riwayat Al Tirmidzi:

“Seseorang mukmin bukan seseorang yang suka mencaci atau suka melaknat orang lain dan ia juga tidak bersifat jahat di samping ia tidak bersifat buruk.”

Hadis Riwayat At Tabarani:

“Peliharalah lidahmu, kecuali tentang hal yang lebih baik, kerana sesungguhnya engkau dengan begitu telah mengalahkan syaitan.”

************

eheh ini bukan sesi ceramah tau.. sekadar merenungi dan muhasabah diri.. tak indah hidup ini kalau takda suka duka kan.. semoga Allah akan terus menebarkan rahmatnya pada kita semua.. semoga kita lebih pandai menggunakan nikmat lisan yang Allah beri ini untuk bercakap sesuatu yang menyenangkan..

pasti kita akan rasa senang apabila kita boleh menyenangkan orang lain. pasti kita akan lebih tenang apabila kita mampu menenangkan orang lain.. dan ikhlaskan hati untuk membantu supaya orang yang di bantu rasa terbantu..  ikhlaskan hati untuk menerima dan menyayangi supaya orang yang kita terima dan sayang rasa di disayangi.. (^_^)

***********

aku suka luah kat hubby dan berbincang ngan hubby bab bahasa..ucapan dan perkataan.. alhamdulillah kami boleh berkomunikasi dengan baik bila ada masalah. walaupon kadang2 aku yang gelabah.. haha biasalah aku pon manusia biasa.. hee

kesimpulannya aku tenang biarpun seringkali ketenangan ini di ragut dengan ujian2, biasalah tu, hidup kan.. hahaii ok2 aku takmo ceramah lagi dah.. ada yang tak baca sampai habis pon entry ni.. hehe eh pada yang baca sampai habis tu alhamdulillah kamu benar2 tabah menerima apa yang aku tintakan.. ececeee..

ok laa.. nak study ni.. exam oh exam.. aku fobia dengan exam.. haha.. cepat laa habis exam oii.. eheh ni pon ujian yang berat ni.. ujian + exam.= fobia..itu dulu tapi saat ni.. ujian + exam = ujixam.. haha..oklah.. berapa banyak ok daa.. salam...

tanda tanya(?): apakah kita mampu menjaga tutur kata? renung2kan dan selamat beramal..

Sunday, April 18, 2010

::..yakinlah aku menjemputmu..::


salam.. hari ni mood aku agak jiwang2.. soa aku nak share lirik lagu ni.. rasa tersentuh sangat2 lor lagu ni.. ahaii.. waktu aku ngah sedih2 hubby nyanyi kat aku.. uwaa terharu sangat2.. bertuah aku ada suami yang memahami.. aku rindu hubby..!!

huhu aku dalam minggu exam sekarang ni.. doakan aku tau.. ok jom layan..

Artist : Kangen Band

Lirik Lagu Kangen Band - Yakinlah Aku Menjemputmu

Teringat selalu wajah kekasihku

Saat ku menuai lalu

Coba engkau dengarkan

Ku tuaikan nada lirik lagu sederhana

Ku ceritakan kisah tentang kita


Peluklah tubuhku bila engkau rapuh

Saat kau mulai terjatuh

Aku datang menyelamatkanmu

Ini surga kita tiada yang menguasainya

Tempat kita bersandar dan bertahta


Reff:*

Tenang sayang, ku pasti akan datang

Yakinlah aku menjemputmu

Jangan menangis, hapus air matamu

Yakinlah ku tetap milikmu


**
Tenang sayang, ku tepati janjiku

Karna kau wanita terhebat

Peluk tubuhku, matilah di pelukanku

Biar seluruh jagad raya tahu


Tenang sayang, ku sambut engkau datang

Ku yakin engkau menjemputku

Jangan menangis, hapus air matamu

Yakinkan ku tetap milikmu


Back to Reff:* / **


Tenang sayang, ku sambut engkau datang

Ku yakin engkau menjemputku

Peluk tubuhku, matilah di pelukanku

Biar seluruh jagad raya tahu kau milikku

**************

rindu sangat2.. tadi aku nagis2 hubby nyanyi kat aku aku rasa cam syahdu jer.. huhu aku tersentuh sangat2.. hubby, terima kasih sebab pujuk yayang.. yayang nak mati dalam pelukkan hubby.. uhuuu..

yayang nak tengok hubby saat yayang tutup mata nanti.. yayang nak genggam tangan hubby sampai gengaman tu terlerai saat nyawa yayang terlepas dari jasad.. yayang mencintai hubby sampai ke sana.. alam tiada mati.. yayang kasihi hubby demi Allah.. redhakan yayang dunia akhirat yaa hubby...

isk asal rasa nak nangis ni.. haish!!!!.. dah2...

 rindunyeeeeeee... huu.. sorry hubby, yayang buat muka hubby cam zorro.. hehe yayang ngah rindu ni, tak tau nak watpe tu yang yayang edit2 gambar hubby ngan yayang.. **waduh2..~~

cam angel dah hubby ni, cam tarzan pon ada.. isk tu ular betul2 taw.. eeek.. ok selamat mengulangkaji wahai diriku..

aku sayang sangat2 laa kat hubby.. eheh.. tetiba jaa aku jiwang.. berat dah!!

tanda tanya (?): hubby rindu yayang gak kan..? hihi jgn muntah daa..