:: mereka Terhebat ::

::MEREKA SANGAT HEBAT::

Friday, January 16, 2009

BLOG BACAT V/S BLOG ABG MIE V/S BLOG KAK IPAR

HAHA.. gerun kan tajuknyee.. tak laa i dok melawat blog2 adik beradik i yang lain.. so terasa nak cerita tentang semua plak.. tp kali ni citer sikit2 laa sebagai pengenalan.. ewah..
Actually I baru past baca my sister n my brother ‘s blog.. I baru baca blog Bacat (nama panggilan manje bagi abang i, nama sebenar beliau.. Abu Bakar, hehe). Abang yang pertama laa walaupun Bacat anak ke 5 tapi Bacat laa anak lelaki sulung dalam keluarga. Tak sangka Bacat sekarang da jadi penceramah dalam unit JPJ. Bangga dengan bacat. Lama dah I tak g umah Bacat. Maklum laa masa memisahkan kita.. mana taknye, I ngan study gini tunggu masa cuti jer boleh jumpa. Tu pun tak jugak coz Bacat busy, jadinya hari2 tertentu je dalam setahun kami jumpa. Terutama hari raya sebab tu bacat tak pernah selang untuk balik kampung. Mungkin sebab bapak masih ada.. (kiteorang paggil ayah bapak.. sebab kami kan orang dulu2, hehe anak bapak.. ) hahaii.. muka Bacat sama macam bapak. Tu yang I manje sangat dengan Bacat, haa Bacat ni penyayang.. sabar dan baik sangat2.. dulu masa I kecik2 selalu jer I g umah Bacat kat Terengganu. I and adik selalunya menghabiskan cuti sekolah di sana. Seronok sangat. Bacat selalu bawak kami g jejalan.
bawah ni gambo Bacat dan Kak Dayah kat atas gunung Jerai.. i copy kat blog Bacat.. hehe.. (sory Bacat, cek tak mintak izin.. tapi nak sangat letak gambo ni lam blog cek.. ahaiii)


Tapi sekarang keterbatasan waktu membuatkan semua berubah. Kadang2 I rindu nak kembali ke zaman tu. Hah terutama waktu bacat kat kampung. Haha.. belakang umah Bacat dulu2 ada sungai, I dan adik aa orang yang selalu mengganggu ketenteraman Bacat dan kak dayah. Kami kan budak lagi masa tu. Baru darjah 1 ke darjah 2 macam tu laa. Hehe. Kami akan ke umah Bacat dan ajak kak dayah mandi sungai. Ingat2 I, kak dayah and Bacat baru2 kahwin kot masa tu. Heee..

I kan selalu kenakan kak Dayah, kakak ipar sulung, ehem.. kak dayah takut lintah, hah, tu yang I and adik suka paksa kak dayah teman kami g sungai tu. Tapi yang bagusnye kak dayah turutkan aje. Nampak lintah je menjerit kuat2. Haha.. nah, sekarang I dah mewarisi sifat kak Dayah tu. Geli sungguh dengan lintah, ekkk.. cakap mcm ni pun naik meremang dah. Ish2.. well.. . syok sangat tau..

oh yaa.. Bacat suka bawak I and adik ronda2. Abg Mie pun sama. Antara abang2 I yang selalu melayan karenah I dan adik. Haha.. I and adik ni nakal sikit, suke gaduh laa sume ada. Tabah jugak yer adik beradik yang lain layan kami. Ahak.. dulu masa mak pak g mekah bacat dan kak dayah laa yang jaga kami. Tak terasa keberangkatan mak pak pun sebab selalu terhibur dan dilayan baik oleh kak dayah. Walupun masa tu umur I baru 7 or 8 tahun, I masih ingat sampai sekarang, masa mak pak g mekah tu I and adik tinggal dengan kak dayah, bacat dan long bedah je di umah. Long Bedah tu kakak mak i. kira mak saudara I laa.. hah, kak dayah laaa orang paling sibuk sediakan pakaian hari raya I dan adik. I ingat lagi baju adik warna hijau muda. Kak Dayah yang pilih. Bacat dan kak dayah suker manjekan I dan adik.


Apa kami nak semua diturutkan. Pernah dulu masa kat Terengganu i nak sangat beli baju kebaya harga RM80 lebih. Tu kira mahal sangat laa time tu. Tapi Bacat turutkan jer. Terima kasih ya Bacat, sampai sekarang baju tu elok lagi. Hahaiii..


hari ni jugak I baca blog abang Mie.. cerita abang mie tentang bapak menyentuh hati ni.. Sebab apa yang abang Mie alami tu pernah I alami Cuma yang pasti waktunya tak sama. Bapak pernah kendong abang mie atas bahu masa abang mie kecik2 kat Mekah dulu.. bapak juga pernah menggendung I atas bahunya.. yaa I setuju dengan kata abag Mie..

‘ Melihat bapak yang semakin dimamah usia sekarang ni, terasa sedih kerana suatu ketika dulu begitu gagah aku di bahunya..’
* ni laa abang Mie..


huhuu tersentuhnyee.. U all leh baca kisah abang Mie kat aries's blog..I nak laa cerita tentang kisah2 hidup I selama 22 tahun ni... tertarik pula dengan penulisan abang Mie.. pastinye ada kisah2 dalam hidup kita yang kita tak pernah lupa kan, jadi I nak share juga.. hehe “sorry ye abang mie.. cek nak tiru..” heee.. ok I akan buat satu category about my history.. eheh.. selamat membaca tau..

No comments: