:: mereka Terhebat ::

::MEREKA SANGAT HEBAT::

Saturday, October 24, 2009

layakkah aku sebagai editor..

intro : ini cerita rekaan semata-mata.. sultan pencen membuat magik.. saksikan...


pada suatu hari, setelah sultan pencen dan ratunya berdamai dari bergaduh **kes baju jeans lavi's beharga singgit 5o cen iteww.. mereka pon bersiar-siar ke taman..

eyeNa : aku rasa macam nak selsema laa..

sultan : oh aku pon sama. ni kesan rawatan resdung kot..

eyeNa : tu laa aku menyesal sebab buat rawatan resdung. kamu laa ni nak belanja aku sangat!

mereka berdua berbicara soal rawatan resdung yang mereka lakukan dan masing2 menyesal sebab mereka kini sudah sama2 selsema.. aduhaii...



akan tetapi eyeNa tiba-bita terpandang sebatang pokok dan beliau pergi ke arah pokok itu lalu memegangnye seperti gambar di atas.. lalu berkata..

"hey sultan pencen kamu teringat tak sejarah pertemuan kita?"

sultan pencen menjawab dengan angkuh

"yaa tentu sekali aku ingat. hahaha kamu telah memanjat pokok dan melnolak aku jatuh ke tanah kerana mahu meminjam duit aku sebanyak seringgit 50 cen untuk membeli air teh ais tapi kamu beli baju jeans pulak akhirnya.. hahahaha. aku tak paham.. hahaha."

*** seperti biasa sultan pencen suka ketawa seperti halilintar dan terjadi gempa bumi sedikit, mujur guruh tidak berdentum dengan kuat tanda bom meletup...!! haish..!! (booom??!..)


eyeNa cuba memberhentikan ketawa sultan pencen dan beliau telah mencabar sultan pencen untuk membuat magik!

"aku telah membuktikan ketereran aku atas cabaran kamu tempoh hari. aku mampu panjat pokok sebab kamu. hari ini aku mahu mencabar kamu pula. jikalau kamu terer, ubah pohoh yang aku pegang ini menjadi dua..!"

eyeNa tanpa segan silu mencabar sultan iteww.. **aku pon tak tau kenapa laa mereka pelik2 sangat..

dan dengan sepantas kilat.. jeng jeng..

sultan pencen berjaya berposing seperti ratu pasemboq yang beliau sayangi iteww.. dan berjaya memegang dua pohon pokok.. lalu sultan pencen berkata..

"lihatlah.. aku mampu membuat magik! hahaha.."

eyeNa hanya senyum sahaja namun dalam hatinya berkata

"eleh2.. aku tau dah dia p cari tempat yang ada 2 pokok past tu posing kat situ.. hak hak. apekah.. magik ke itu?"

sultan pencen berjaya mendengar kata hati ratu pasembor dan beliau menjadi malu lalu berlari2 meninggalkan ratu pasembor dalam keadaan terpinga-pinga.. aduss...!!

*******************

chak..!! ni baru nak start buat entry ni...


waah bukan main lagi mood aku hari ni 3 entry aku buat! pagi, petang ngan malam.. haha.. takpe laa esok2 nak study aku tak layan dah blog ni.. hari ni lepas rindu kat blog banyak2.. hehe aku upload gambar2 yang agak diva ni sebab aku nak sampaikan bahawa aku teringin nak jadi juru kamera..! nak jadi editor.. aku minat giler laa..!!

ewah2 bila aku mula bergaya..


jangan salah paham tau tengok gambar2 aku ni anggap aku dah jadi model ke hape.. takde laa! aku sesuke jer bergambar dengan kawan2 aku hari tu kat taman tasik.. alaa gambar kalau dah edit jadi lawa laa.. hihihi

ada sesape nak tempah aku untuk jadi jurukamera kamu tak? heee tapi aku perlu beli camra mahal2 dulu laa yer.. setakat ni aku dok guna camra digital canon 7.1 megapixel jer ni.. aduii.. kan best ada camra mahal

"sultan pencen, kamu kan banyak duit pencen, hadiahkan laa daku sebuah camera.. heee"

sajer buat muka manje.. hehehe jangan plak kamu tenung2 nak cari jerawat aku!


mereka jugak suke bergambar.. hee kat taman tasik perdana jak tu.. ewah2..
roommate aku yg paling depan ni, aween.. amboii comey aih.. hehe.. tini, aku and fara..


tah laa kan.. apa eh kelebihan sekeping gambar?

bagi aku, senang jer.. gambar merakamkan detik2 yang pernah terjadi dalam hidup kita.. ada detik2 yang tak terakam kat sekeping gambar tapi tetap tergambar dalam ingatan.. so gambar ni luas maknanya jika nak di tafsir..

sekeping gambar mungkin mempunyai seribu makna buat seseorang, tapi mungkin tidak memberi apa-apa makna buat seseorang yang lain..!

disini aku mahu tegaskan, aku letak gambar banyak2 ni just untuk simpanan and tatapan.. takde niat nak menunjuk2 ke memandai2 ke hape.. cuma ini adalah aku waktu ini. tak tau laa esok2 aku bukan macam ni lagi kan, entah2 aku nak duduk depan camera pon tak nak. ape tah lagi rajin nak edit2 gambo cam sekarang... ahaii manusia, bila2 boleh berubah..


walaupon gambar tu tak bergerak, gambar tu bisu dan tak berkata-kata, kita dapat memahami kan nada gambar tu.. gembira ke sedih ke apa2 jer.. haa jadinya sekarang kita bergambar, bila kita dah takde pon orang dapat tau kita macam mana melalui gambar2 kita yang tak bersuara tu.. dan satu hari gambar2 ni mungkin tinggal gambar dan takde makna buat sesiapa lagi.. sekadar menjadi tatapan yang kosong.. ahaii..

tanda tanya (?) : kamu suka bergambar macam aku tak?

44 comments:

nza said...

wah..wah..mmg bolh jd penulis merangkap jurufoto...Boleh!!!!

a kl citizen said...

assalammualaikum

kalau setiap kali bergambar, 1 saat dari nyawa kita diambil bersama, takut tak? hihihi... tentu takut nak bergambar kan...

selamat berposing terus...dan selamat belajar

eyena said...

nza:

heee takde laa.. memain jer.. hee

eyena said...

a kL citizen:

hehe kalau sekeping gambar tu tanda 1 nyawa eh? takpe jer laa.. ajal dan maut di tangan tuhan dan Allah yang menentukan hidup mati seseorg..

mungkin org tu tak pernah bergambar sekeping pon tapi tiba ajal meninggal juga..

ewah2.. kan ke da jadi ustazah dah.. hee papepon ianya bergantung pada persepsi masing2.. peace!! :)

aslam said...

amik gamba i lagi by..hahaha...kalu bab reka cerita.hang mmg pandai.hahaha..

best best best.heee

eyena said...

hahaha reka cerita pasal sultan pencen memang banyak laa idea i.. hehehe

lynn-the gudigudigurl said...

hehehe
dah dua hari sy senyum bc entry kamu

rama2hatiku said...

aku mahu juga gambr ku di edit.. :)

sI tEDI said...

aina.. edit gambo pakai apa?

cantik posing n gambar semua..

nobuta said...

hihi suka gambar yang last tu..

Edi Anje said...

suka editing kat celah pokok tuu.. =]

eyena said...

lynn :

bagus2 senyum banyak2 awet muda.. heee

eyena said...

rama2hatiku:

hee boleh jer posing cantik2 past tu edit laa..heee

eyena said...

tedi:

oh adobe photoshop and photoScape jer..try laa explore banyak2.. best..

eyena said...

nobuta:

hihiihii sebab ramai awek eh? hahaha

eyena said...

Edi Anje :

tu laa pokok kat taman tasik lawa2 kan.. hee

aslam said...

kena mark la pokok mna dh masuk lam blog u ni bby..
nnti asyik pokok yg sama je.heee...

xku jemu mngambil gmbar bersamamu sayang.
karena dirimumu adlah permata dihatiku...

love u manje syg

eyena said...

ehem2.. malu aih.. betul tu past ni kita p tanda "x" kat pokok2 yg kita dah p dok bergambo tu.. haha cam citer ali baba lak.

**jgn TERmark jamban sudah.. haha

ekopelancongan said...

haku pon nk jadik editor la eyena..

hakhakk!

haku singgah kat sini sambil banje ko secangkir kopi..

dh banyak nnti bole la melancong ek..

taa!

eyena said...

haha belanja secangkir kopi jer ke? hadoiii

ok2 takpe laa nanti aku nak melancong ngan sultan pencen aku, aku cari ekopelancongan eh..hahahaha

HanzSensei™ said...

dh xde komen aku?
adei..
aku dh bca r entri ko ni..2kali r..tpi aku komen ats komen dua sejoli kamu r..
hahaha~tu yg lari komen ngn entri..hahaha..
nda pa..it's ok...

smart posing, nice view.touch up wif photoscape ni..mmg cantek..
kamera pakai jenis SLR ke?

eyena said...

hahah tadi ko salah komen entry bawah bah.. tu yg ndak da tu komen mu di entry ni bah.. haha

hee bah digital 7.1 megapixel jak.. tapi yg ayu2 tu guna SLR laa..hehee

Precious said...

Uih ... ada citer sultan pencen! Seronok!! Hiks

Cik Peanut said...

wah..
peanut suker bergambar
coz..kadang2 dengan bergambar peanut leh lepas tension
heheheh

ops, terbaca kumen kat atas,
betul ke setiap kali kiter bergambar, i saat nyawa kiter diambil?
betul ke?

eyena said...

cik peanut:

takde laa tak betul laa.. mana ada dalil pon syg oii.. hee..

mcm yg i ckp, ajal maut tu di tangan tuhan.. kita jaga kesihatan elok2 doa banyak2 mintak panjang umur.. bukan sbb gambar aih kita nak mati.. ahaii..

jgn bimbang tau.. komen gurau2 jer tu..

eyena said...

precious:

heee.. citer merapu jak tu.. layan jak..hahaha macih2 sudi baca..

Leeya Hezlin said...

wah..wah..wah..srnknye die b'posing..ciap mian chak chak lg 2..ehehe..nice pics..

eyena said...

hee jom kita chak chak sesame jom.. ngeee

asked said...

wahhh~!!!
banyak giler pic...

sye suke gak snap pic.. tp simpan sndiri ar...
ahahaha//
if org len tgok,,,
bule kejang~
ahahahaa

asked said...

wahhh~!!!
banyak giler pic...

sye suke gak snap pic.. tp simpan sndiri ar...
ahahaha//
if org len tgok,,,
bule kejang~
ahahahaa

eyena said...

heheh wah dasyat tu sampai kejang2 tu jgn jadi kajang sudah.. hehehe

Kaseh Mucuk said...

boleh2..lagik hebat kalu edit pic mucuk! hahaha..

eyena..tenkiu so much byk ambil berat ttg mucuk..now mucuk okeyh suda..hepi lor..tgu mucuk update blog ye..ramai gak da dok msg blog x berupdate! huhu..lebiuuuu ketat2!! muaxx =p

Kaseh Mucuk said...

eh lg satu..mana cbox? mucuk cari x jmpe..ngee~

eyena said...

mucuk:

hahaii confirm meletop2 laa kalau mucuk yg posing.. ngee~~~

owh bagus laa kalau mucuk da ok.. hehehe happy2 selalu tau.. lebieuu jugak..hhee

oh cbox eh? saja tak pasang coz ada2 jer nanti benda yg sakitkan hati. so tak pasang laa..

kalau diaorg yg tak puas hati tu dtg komen di sini aje.. sbb kena masukkan email kan.. hee tu yg takde cbox.. hee

Kaseh Mucuk said...

owh okeyh2..! xpe2..leh borak kt fesbuk.. =)

laki cikgu kimia said...

mak aih pose..

eyena said...

mucuk:

hehe ok2 nanti kita borak2 eh.. sekarang ratu pasembor sgt2 bz study.. adeeh

**yer ke study..heee

eyena said...

laki cikgu kimia:

hahaha biasa laa..haha

ustazah dyLLa said...

haha...akak suke...suke2 sesangat laa...haha...kta leh join daa club...

eyena said...

haha club ape kak? oh nak bergambo eh? boleh2..hahahaha jeles laa tgk gambo kak dylla pakai purdah gitu..

cantik!

IxoR@ said...

cantik gambar-gambar ni.... tuan blog mmg pandai bergaya depan camera...suka tgk!

:D

eyena said...

hehe takde laa.. memain jak tu..

**tu baru memain kalau bebetul posing kang meletup laptop ni.. haha

aslam said...

tababooo....maka meletup la alkisah...hehehehe...
dia mmg suka posing sebnarnyer..kasi pecah rahsia..hahhaha...
sorri by.memain je.hahhaha

eyena said...

aslam:

hahaha kamu pon tak kurang hebatnya laa kan yunk? hahaa