:: mereka Terhebat ::

::MEREKA SANGAT HEBAT::

Sunday, June 7, 2009

RINDU KAT MALAYSIA..


lama gak aku tak post entry..huhu aku sangat sibuk dan tak ada lam bilik komputer 4 hari dah, atas sebab tu aku terpaksa menyepikan diri dari blog ni.. ahaii.. aku sangat2 teringatkan kampung halaman dan kesegaran kat Malaysia.. huu bila jauh mcm ni aku rasa betapa rindunya kat tempat sendiri.. bak kata pepatah, "hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri..".. ahaii.. ada benarnya jugak tu.. tambah pulak lam kamera aku ada gambo masa kat kampung yang masih berbaki yang belum aku transfer kat laptop.. tu yang aku jadi lagi rindu.. datang sini tak bawak laptop pon..hanya gambar2 kat N70 dan kamera je aku tatap hari demi hari..

sebelah tu gambar aku masa kat "kahf hoota" yakni Hoota cave.. ewah.. sempat je aku posing kan.. cuaca kira boleh menghitamkan aku laa kot.. hihi.. dan aku terpegun kat gua tu ada kalimah "ALLAH" dan bentuk2 batu seakan-akan "wajah manusia"..hee subhanallah..! aku tak dapat nak ambik gambo kat situ.. "mamnuq" (dilarang).. huu apapon.. mai2 ramai2 ke Oman, tengok sendiri.. ahaii


*******************
atas ni adalah gambar pemandangan natural, original dari kampung aku tau.. udara segar je kat tepi sawah padi tu.. dulu masa kecik2 aku selalu memain kat situ.. kat situ dulu ada pondok kecik bawah pokok ketapang.. di situlah juga tempat aku "berkelah" dengan kawan2.. lepas kami tangkap udang2 kecik kat bendang ni, kami akan masak dan makan sama2. masak dengan "megi".. seronok sangat..tapi sekarang dah tak ada lagi semua tu.. sawah sepi tanpa teriak jerit kami.. semua dah dewasa dan ada tanggungjawab masing2.. cuma bila seketika memerhatikan kawasan tempat aku bermain dulu2.. aku jadi rindu zaman tu..
gambar ini sekadar hiasan..hehe



"acu.. jom laa onda2 agiii.." renggek sya2 yang sangat suka meronda menyentapkan aku dari imbauan kenangan lalu.. ewah.. aku mengajak anak buah aku turun dan melihat pokok2 padi yang baru di semai.. masih muda dan hijau..

"acu.. ada ulat dak kat pokok padi ni?" tanya ashraf yang baru darjah 2.

"tak tau gak.. kalau ada lubang2 kat daun padi ni maknanya ada laa kot.. " aku menjawab teragak2..
"kenapa kalau ada ulat mesti ada lubang2?" nampaknya ashraf masih tidak berpuas hati dengan jawapan aku..
"emm.. sebab ulat makan daun laa.. sebab tu jadi lubang2.."
"kenapa dia tak makan rumput? padi macam rumput.." ashraf terus menyoal. agaknya kanak2 umur sebaya ashraf mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi.. aduss..
"laa sapa kata ulat tak makan rumput?.. ulat makan ja rumput, tapi ulat ada banyak jenis, ada yang makan rumput, daun, ada yang makan buah.. yang makan orang pon ada tau..!" aku mengusik dengan membaling perlahan ranting kecil seakan ulat kepada ashraf.. sehingga ashraf menjerit dan berlari menjauhi aku.. huh.. mujur.. kalau tak nanti apa lagi laa soalan dia nak tanya.. waa..
"acu.. ambik laa gambaq cek pulak.. cek ja dok ambik gambaq acu.. tak aci laa.. " alia dah boring nampaknya bermain dengan camera digital canon tu..
"haha.. tadi acu nak guna, tak bagi.. haha padan muka.. meh acu ambik gambaq plak.. alalalaa..." aku meminta kamera dengan gaya memujuk..
click... click... banyak pulak gambo kat sawah padi ni.. hehe tapi yang atas ni kira boleh tahan laa..hehe sebab ada tangan aku yang berinai.. nape pakai inai?? hehehehe.. syhhh.. saje sesuke je..wink wink..
***************************
ahaii.. sekarang ni aku dalam kelas ni.. ahaii, ustaz dok menulis kat white bord, aku lak dok curi2 taip ni.. is is is.. teruk betul..hee tapi dapat je aku jawab kalau kena soal.. telinga tak tertutup lagi tau.. cuma mata yang dok usha posting ni..heeeheee.. sShhYyyyy..
macam ni laa keadaan kat lam "Ghurfah lil muhadhoroh" (bilik belajar)

ahaii.. dan selepas melawat ke Hoota Cave, sepanjang 4 hari ni aku sibuk ke University Sultan Qabus, and jumpa dengan Naib Canselor laa apa laa.. huhu len kali aku cite lagi eh.. dan terimalah pic waktu mentari terbenam masa kat bukit apa tah ni istimewa sebagai tatapan kamu semua yang sukakan pemandangan indah.. ehem2.. jumpa lagi.. daaaiii

5 comments:

aslam said...

hehehe..2 in 1 la..kisah kat oman satu..kisah kt tmpat hujan batu satu...tapi nape kat oman yg bnyak batu..kat sini yg nmpak hjau saujana mata memandang..

aisey...hujan air kat negara sndiri..tukar2..
xrelevan..

hehehhe.

snap pun xley ka kat gua tu?ugi2..

rosmadi said...

wuuiii...best nya hang..jeles...huhuu...xpe2 nnti cek datang sana gak..hahaha..nnti ajar cek no..be

kak fhizah said...

salam..minta tolong sampai salam kak fizah dekat zati n wan faizah ek..ckp dgn diorg jgn lupa oleh2 utk akak kesayangn diorg ni..hakhakah

Monkey D Luffy said...

ahai

empat hari aku menanti

ececece

gadis pink ker tu? hahaha

eyeNa said...

Hehehe, alalala..