:: mereka Terhebat ::

::MEREKA SANGAT HEBAT::

Friday, January 8, 2010

Adat istiadat perkahwinan Melayu kedah.. budjet gempak tajuk ni!

salam... ewah2 tengok tajuk cam skema giler kan. hehe takde pape laa aku just nak citer perjalanan majlis wedding hari tu.. mengikut adat atau tidak? haa.. bagi aku, majlis tu cam orang kebanyakkan yang lain jer..

tapi mungkin berbeza cara di kedah dengan johor, KL atau kelantan sana.. maklum laa kawasan utara selatan, barat dan pantai timur kan.. apa lagi sabah dan sarawak yang terdiri dari pelbagai suku kaum.. heee tentunya ada sedikit kelainan dalam majlis perkahwinan yang menjadikan Malaysia ni unik sekali.. **tak masuk lagi tu cara cina, india dan siam kahwin tu... haa

ok so aku nak pendekkan tentang perkahwinan di kedah..**sebab aku kahwin di kedah, aku nak citer pasal kenduri aku sebenarnye..haha.. tak pasti laa kawasan lain cane.. tapi yang aku nak bgtau ni kat kawasan aku laa.. di Daerah padang terap, Pendang.. ok..


memula sudah tentu ada mak andam.. **sekarang kak andam, abang nyah aww aww andam dan sebagainya.. andam sendiri2 pon ada.. ikut kemampuan laa kan...

bagi pihak perempuan, ada malam berinai, rewang2 (disebut hari serai lengkuas dan hari tumbuk kerisik), tahlil, khatam quran dan sebagainya..

dalam majlis aku hari tu takde khatam quran sebab aku dah khatam banyak kali dah sejak sekolah rendah lagi.. haa

seterusnya dihari majlis besar tu aku kuar makeup kat Kuala Nerang.. **mak andam zaman sekarang dah tak p umah.. nanti charge lebey..haha

aku pergi ditemani kawan2.. dan pengapit pengantin adalah kawan baik aku.. awatif.. sejak sekolah rendah tu best fren aku..heee past makeup tu diva semacam jeww..ramai laa peminat nak bergambar.. hahaha **sengal perasan..


balik dari makeup, aku akan menunggu ketibaan rombongan pengantin lelaki.. is is.. dan waktu tu ramai yang dah makan2 kat umah.. dan kehadiran aku lengkap berbaju pengantin menarik perhatian ramai.. DJ pula mengumumkan.. mata2 mula tertumpu kat aku.. **malu siot.. dah laa kain tu meleret2.. is is is..

ni antara tetamu yg tengah ambik makanan.. ada yang menanti giliran nak ambik nasi.. kalau dulu2 makan berhidang, sekarang dah layan diri.. mudah dan simple.. tak susahkan orang2 kampung utk basuh2 banyak2 kan.. hampir 3 ribu juga yang datang.. ramai kan... maklum laa dah last dah aku ni...

yang special ada plak ayam golek masa kenduri hari tu.. mak ayah aku saja nak buat kelainan sikit. hampir RM3000 jugak budjet untuk ayam tersebut.. disamping wang hantaran, untuk buat kenduri tu.. kakak2 dan abang2 juga turut sponser.. ** makasih sangat2..

dan aku masih menunggu ketibaan pengantin lelaki.. huu panas tu usah ditanya laa kan.. syukur jugak kenduri tempoh hari cuaca baik sekali...

sambil2 tu layan kawan2 ni.. semuanya member2 sekolah dulu.. ramai lagi yg datang tp takde laa lam gambo sebab aku tak berkesempatan nak snap banyak2..

aku pengantin takkan nak terjerit2 suruh anak buah aku ambik gambo tetiap masa.. tu laa takde jurugambar.. tp puas hati laa belambak2 gak yang di snapnye..heee


ni aku dah kuar untuk sambut rombongan pengantin lelaki.. is is is.. kakak2 makcik2 semua asyik suruh aku tengok kain yang meleret2 tu jeww.. hahaha


rombongan telah tiba.. hantarannya 7 dulang berbalas 9.. ada sirih junjung juga.. nanti laa aku upload gambar2 tu..coz banyak sgt dah gambar lam entry ni..huhuhu

dan sesudah itu aku dan suami serta rombongan pihak suamiku berjalan menuju ke rumah.. diiringi palunan kompang..

DJ pula sibuk mengalu2kan kedatangan rombongan..


kemudian aku dan suami duduk di kerusi yang disediakan diluar rumah.. kami dikelilingi kumpulan kompang..dan mereka menyanyikan lagu pengantin baru buat aku dan suami.. waaah!! masa tu aku rasa cam malu sgt2.. hahaiii berdebar pon ada taww..


then kami pon bersemayamlah di atas pelamin.. bersama2 dayang duyung dan inang..hehe..

lega ada orang kipaskan.. heee

salam dengan ayahanda dan bonda aku

masa ni rombongan lelaki dah masuk dalam rumah dan dijemput menjamu selera.. kami yang pengantin plak dok bersemanyam dan melayan sahaja sesiapa yang mahu bergambar bersama.. memang ramai yang bergambar dengan kami..

sorry gambar kuarga suami aku tengah makan takde coz anak buah aku fokus nak ambik gambar pengantin jeww.. anak buah aku tu darjah 5.. aku pesan kat beliau snap sebanyak mana gambar pengantin.. lupa pesan ambik gambar org lain jugak..

yang anak buah aku lak betul jeww.. is is is.. itulah kelemahan takde jurugambar profesional yang diupah.. hmm


nilah family suami aku.. rombongan ni terpaksa balik agak awal sebab mengejar waktu.. nak balik jauh.. then takde laa gambar posing.. n aku segan nak suruh posing.. aku kena ayu sikit time tu.. ngan ayahanda bonda aku takpe laa coz mereka tak kalut untuk kemana2..hahaii


bersama ipar masing2.. haa adik ipar aku, lina (adik suamiku).. beliau sempat bergambar sebelum pulang.. dan kakak ipar aslam, kak yam (my sis)


dan kami bersalaman dengan kuarga angkat suamiku yang juga datang sebagai rombongan pengantin lelaki.. rombongan sudah pulang.. majlis masih meriah dengan tetamu2 yang ramai..

aku dan suami pulak tak menang tangan melayan rakan taulan sahabat handai sanak saudara yang hadir..


dah nak tanggalkan dah persalinan pengantin tu.. haha.. mana tak serabut sebab sampai ke sawah taw kami outdoor.. mujur sawah belakang umah jeww.. so majlis pon dah nak berakhir.. jam 5-6 petang tinggal sanak saudara sahaja yang riuh berkaraoke di luar sana..

Tammat.. haha tapi nanti aku citer lagi eh pasal hadiah2 kahwin, kawan2 yang hadir dan sebagainyee..

**********************

hee bawah ni gambar aku dan adik2 ipar masa tidur kat umah mentua.. hihi

actually ada laa lagi gambar dengan family suami aku masa kat umah.. tapi takleh laa di upload kerana aku tidak bertudung.. maklum laa dirumah kan.. dan aku segan laa nak berposing banyak2 or ape ke kan.. faham2 jak laa aku ni orang baru lagi.. hahaii

ok laa semoga berpuas hati.. haa aku nak p latihan drama sat ni.. ahaii aku sibuk ar minggu depan dengan persembahan budak2 drama.. mujur sangat2 aku ada suami yang memahami dan kami study sama2..

dia di kedah, aku di KL.tapi tak pernah terpisah pon di hati.. ewah2.. ok dadai.. (^_^)

17 comments:

jane said...

selamat pngntin baru eyena..
waaaaa..dah kawin bestnyeeeeee

heeeeeee

smg bahagia dan kekal hingga selama2nya..amin;)

eyena said...

hee thanks.. (^_^)

white rose said...

dikna...akak bru pasan pic kt border tuh...kt gunung mat cincang kan...wah...aritu akak g je kesana, tpi xdpt naik cable car sbb terlmpau ramai sngt nk naik atas tuh...kira ok laaa ade gak tukang amik pic...

p/s: akak honeymoon nk g langkawi gak...hahahaha

sI tEDI said...

cantik gambar2
ada yg candid gitu

**Bila Comel Jadi Comot** said...

wah!honeymoon kat langkawi ek..bestnyer....

eyena said...

white rose:

hehe pandainyeee.. ha'ah best bulan madu kat sana..jom jom..hehehe

eyena said...

si tedi

hee byk gak candid jew

eyena said...

comel:

ajak laa bubu kamu..heee

safa nadia sabian.. said...

ainaa..tahniah2...semoga berkekalan hingga ke anak cucu cicit sume...bahgia sentiasa..u looks so sweet..

eyena said...

safa:

thanks..!!!!

[z@ck] said...

sweet couple..
=)

eyena said...

thanks yaa.. hehe malu laks..hehe

Mohd said...

Assalamualaikum warahmatuallahiwabarakatuh,

Berjalan dan terjumpa blog ini, dan tidak ingin memberi apa-apa komen sekadar ingin memberi nasihat.

Nasihat saya agar puan membuang gambar2 yang puan upload di internet bagi mengelakkan fitnah dunia kepada puan dan seluruh keluarga puan.


salam, moga Allah merahmati puan dan seluruh keluarga. amiin.

asked said...

wahhhhhhhhh~!!
dah kawenn??
dulu bujang je..
ahaha..
tgok pic2 time kapel..skang dah kawen..

taniyah2..
teruja plak rasenye..
smge bahgia ek..

huh~sronoknye~~

T.T

eyena said...

mohd:

thanks! syukran.. insyaALLAH..

eyena said...

asked:

hehe thanks kamu.. kamu bila lagi tu..ekekekeee

Mawar_berduri said...

tahniah eyna...
bagai pinang dibelah dua...
sy doakan awak bahagia hingga ke akhir hayat ....amin...