:: mereka Terhebat ::

::MEREKA SANGAT HEBAT::

Monday, May 9, 2011

sultan pencen dan ratu pasembor?

salam.. hehe ape eh nak cerita hari nih.. ahai aku dok malas nak update tapi bila baca balik entry2 aku sebelum ni aku rasa cam semangat nak menaip plak..haha sultan pencen?? ratu pasembor??? kepada yang pernah satu masa dulu suka lepak kat blog aku ni memang minat sangat nak tahu kisah ratu pasembor ngan sultan pencen mesti rindu nak taw kisah mereka kan..**ada ker yang minat? arghh ada aku kisah..haha

hehe.. dah dekat dua tahun pon ratu pasembor dan sultan pencen tu kahwin.. pe citer diaorang eh? hehe yang terbaru sultan pencen sekarang ni tengah minat nak buat farm..hee maklum saja sultan pencen kahwin dengan ratu pasembor yang ada banyak tanah dan ladang.. jadi sultan pencen pon nak pelihara laa ayam2.. ** lah bukan main lagi sebut farm, pelihara ayam jew..isk ape der hal?


' wahai kanda sultan pencen.. kenapa kamu taknak pelihara kambing sahaja? bukankah lebih besar daripada ayam dan sudah tentu banyak income?'

tapi sultan pencen menjawab

'wahai adinda ratu pasembor, kambing tak mandi, busuk.. dah tu taik bulat2, kita kan dah nak dapat baby, bahaya nanti anak kita ingat coklat ke ape ke..haa jadi baik kita pelihara ayam saja..'

' habis tu kanda kan dah janji nak bagi modal pada dinda untuk meniaga pasembor? kalau dah buat farm ayam tak boleh laa dinda jual pasembor lagik..'

kata ratu pasembor sambil memuncungkan bibirnya.. **konon2 nak merajuk laa tu..ngada2 betul..haha

' alooloo.. dinda buat pasembor kat kanda hari2 pon kanda tak jemu nak makan, kalau dinda buka kedai nanti orang lain datang makan ramai2 kanda cemburu laa.. hehe kanda bagi modal buat rojak nak?'

' eeeeee dinda ratu pasembor laa bukan ratu rojak! '

begitulah.. mereka ni tak habis2 taw..

satu malam, si ratu telah bermimpi.. saat sultan pencen sedang berdengkur, si ratu pon bercakap seorang **kira mimpi cakap sorang2 laa ni..hee
' kanda, dinda nak bela ayam serama laa..'

sultan pencen terjaga daripada tidur dan beliau pon berkata..

'boleh dinda..tapi camna dengan kambing?'

' kambing tu lain kali laa.. ayam lagi sedap di makan..hehe sebab tu ada ayam KFC, takde pon kambing KFC'

** adoii tengah2 mimpi pon sempat buat lawak tu..sabar jew laa ratu pesembor ni.. dasar pasembor! haha

dan tiba2 si ratu berdengkur pulak lepas cakap tu.. barulah sultan tahu bahawa sang ratu sedang bermimpi rupanya.. keesokkan harinya sultan pencen pon membawa ratunya pergi ke sebuah kedai haiwan..untuk melihat ayam..ehehh.. ** lorh pergi kedai haiwan ke nak beli ayam? baik g market or pasar jew kan..

rupanya sultan pencen nak beli ayam hidup..bukan ayam yang sudah di sembelih, haa saat ratu pasembor terpandang ayam-ayam yang hidup tersebut hati sang ratu mula terpikat dan berminat..



mak aiii mahainyee.. sultan pencen tak mampu beli sebab beliau sudah pencen takde duit banyak..haha kesian kan.. sesape nak derma wang kpd mereka boleh laa berbuat demikian..hehe



mereka mula membeli bahan2 untuk membina reban ayam.. untuk anak2 ayam selasih..tu je yg mampu beli..hahaha


hanya mengunakan barang terpakai dan daya kreativiti gabungan sultan pencen dan ratu pasembor.. lihatlah..!


hampir siap reban ayam itu..

siap dengan kelambu tu..haha takut nyamuk gigit ayam..hee

intai2 anak2 ayam selasih..alaa semua dah tido..hehe
mereka juga membina sebuah kolam ikan.. ada ikan kaloi, ikan karp, puyu, keli, siklik, ikan bandaran, ikan talapia, dan ikan2 lain lagi..tapi belum besar gedabak lagi ikan2 tu maklum laa projek baru start..haha

susah jugak buat kolam, bocor laa apa laa.. maklum saja sultan pencen dan ratu pasembor baru kali pertama buat kolam sendiri..tapi now mereka dah terer dah.. kolam complete dengan filter lagik..cuma nak tunggu pokok2 bunga membesar jew baru leh landskap kan..

cuba teka ikan ni besar mana? haha ada budak2 datang tengok farm sultan pencen dan ratu pasembor terkejut tengok ikan keli ni.. diaorang ingat buaya! hahaha 6 kilo beb.. besar tuu tak lalu kalau nak makan.. ni adik ratu pasembor laa yang g mancing n dapat ikan ni..eheeee


haa tu laa aktiviti mereka.. tak habis2.. sekarang nih mereka dah ada itik, ayam gajah, ayam cochin, ayam selasih dan bakal dapat ayam serama.. tapi tak sempat nak ambik gambar, hahaha..baru2 ni sultan pencen di khabarkan ingin memelihara burung unta pula.. tapi si ratu pasembor pula ingin memelihara unta jew.. bagaimanakah?? **pelik2, ada ker burung unta ngan unta yang mereka nak pelihara, nak buka zoo ke hape? adoii

waaah.. tak lama lagi mesti mereka akan pelihara kambing pula..hehe daripada ratu pasembor jangan jadi ratu kambing sudah laa..!! itulah gelaran yang paling di fobiakan oleh sang ratu..ekekeeee **pening aku dengan kisah diaorang nih..lepas satu, satu..haha

oh lupa nak bagitaw, kambing2 yang mereka akan pelihara kelak akan di sedekahkan kepada adik sultan pencen yang akan cuti sebab habis SPM.. so lepas habis SPM, beliau takde keje apa nak buat..jadi daripada buang masa baik laa beliau mengusahakan farm untuk kambing pula.. itupon jika idea memelihara kambung (sorry silap taip.. kambing..ehee) memelihara kambing tersebut tercapai laa.. **ni bukan nak perli ke hape, ok laa kan cik Hasanah pencen menolong abangnya menjaga kambing..boleh laa gelaran ratu kambing tu berpindah kepada cik Hasanah..hahahaha

 atas ini gambar adik2 sultan tersebut, dalam dunia khayalan sultan pencen dan ratu pasembor yang ala2 Magika pon terdapat sekolah juga taw.. itu gambar adik2 sultan pencen yang baru balik sekolah..ada baw wangi yang serasi antara mereka..hehe **bukan baw kambing yer, baw minyak wangi ok..! hihihi (gurau2 jew yer adik2 sultan pencen yg di sayangi..ngee) **aku cuak laa nih..hehe kang merajok adik iparku iteww jenuh nk pujuk..hee

aku ingin ucapkan terima kasih banyak2 kat bonda ratu yang sanggup menyeponser sikit2 dan selalu menolong serta menyokong hobi ratu pasembor dan sultan pencen ni.. bonda sangat sporting dan bonda laa banyak bagi tips serta ajar macam mana nak start pelihara haiwan2 ni..hehehee terima kasih bonda!!! we love u..

adakian dengan itu, cerita bersambung selepas ini.. hak hak..

tanda tanya:(?) ermm.. ok ke pelihara kambing?

No comments: